State Street SPDR: Opkomende markten blijven profiteren van zwakke dollar

State Street SPDR: Opkomende markten blijven profiteren van zwakke dollar

Emerging Markets US-dollar

De sterke rendementen in de eerste helft van dit jaar op obligaties uit opkomende markten (EM) in lokale valuta werden grotendeels gedreven door de zwakkere Amerikaanse dollar. Een verdere daling van de dollar en renteverlagingen door centrale banken in opkomende landen bieden blijvende steun.

Obligaties uit opkomende markten in lokale valuta zetten ook in het tweede kwartaal de positieve trend voort, met rendementen van ruim 7,7%. Ruim de helft van dit rendement werd gerealiseerd door de waardevermindering van de dollar. 'De belangrijkste vraag voor EM-beleggers draait momenteel om de Amerikaanse dollar en of deze verder kan dalen,' aldus Antoine Lesné, Head of ETF Strategy & Research bij State Street Investment Management. Hoewel valutamarkten moeilijk te voorspellen zijn, zijn er toch enkele redenen  om een verdere verzwakking te verwachten:

  • oen Donald Trump in 2017 aantrad, daalde de dollar gedurende het grootste deel van dat jaar sterk en zakte de DXY onder de 90. Momenteel staat de index nog op 96,5, wat ruimte laat voor verdere daling.
  • Volgens het waarderingsmodel van State Street Investment Management is de dollar nog steeds zo'n 9% overgewaardeerd ten opzichte van de valuta's uit de Bloomberg EM Local Currency Liquid Government Bond Index.
  • Hoewel dit op neerwaarts potentieel wijst, is er een directere zorg over de ontkoppeling van de dollar van de korte Amerikaanse rentestanden. Het vasthouden aan hogere kortetermijnrentes door de Federal Reserve System (FED) heeft de devaluatie van de dollar nauwelijks geremd.
  • Historisch gezien profiteerde de dollar van onzekerheid, maar deze relatie lijkt af te zwakken. Zo was er recent slechts een beperkte en kortstondige opleving door geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

Voor Amerikaanse beleggers betekent een zwakkere dollar hogere rendementen, maar voor Europese beleggers wordt dit vaak tenietgedaan door een sterkere EUR/USD-wisselkoers. De rendementen van 11,5% in 2025 op de Bloomberg EM Local Currency Liquid Government Bond Index vertalen zich daardoor in een verlies van 1,9% voor een belegger uit de eurozone. Dit kan grotendeels worden afgedekt met valutaswaps, waarmee het rendement op de euro-afgedekte index dit jaar tot nu toe op 10,7% uitkomt.

Behalve de neerwaartse trend die de dollar laat zien, hebben centrale banken in opkomende markten ook nog steeds ruimte voor verdere renteverlagingen. Zoals aangegeven in de Q2 Bond Compass hebben 9 van de 19 centrale banken uit de Bloomberg EM Local Currency Liquid Government Index in 2025 hun rente verlaagd; alleen de centrale bank van Brazilië verhoogde de rente. Omdat de inflatie sneller daalt dan de beleidsrentes, is er ruimte voor verdere versoepeling van het monetaire beleid.

'Het totaalplaatje voor opkomende markten blijft gunstig, met ruim 11% rendement sinds begin dit jaar. Een extra voordeel is dat EM-schuldpapier momenteel een diversificatievoordeel biedt; het hoge rendement compenseert de waardevermindering van de dollar. De sterk positieve correlatie tussen EM-schuldpapier en Amerikaanse staatsobligaties, die de afgelopen tweeënhalf jaar zichtbaar was, is inmiddels verdwenen. De correlatie over de afgelopen zes maanden nadert nu nul, wat de diversificatiemogelijkheden binnen obligatieportefeuilles vergroot,' aldus Antoine Lesné.