bfinance: Mind the Cap - Revisiting Small Cap Equities

bfinance: Mind the Cap - Revisiting Small Cap Equities

Small & Mid caps

De valuation ‘discount’ voor smallcap aandelen heeft recordniveaus bereikt na een periode van sterke underperformance ten opzichte van large caps.

Het is al enige tijd geleden dat de zogenaamde ‘sizepremium’ zichtbaar was op de publieke aandelenmarkten; de Fama-French ‘SMB’-factor1 is sinds de eeuwwisseling grotendeels onbeloond gebleven. Recentelijk is de premie een discount geworden: wereldwijde smallcapindices zijn in de turbulente jaren twintig aanzienlijk achtergebleven bij de core indices. Dit heeft nu geresulteerd in een enorm waarderingsverschil dat wellicht een herwaardering door institutionele beleggers verdient.

De underperformance van smallcap kan worden toegeschreven aan verschillende ontwikkelingen, waarvan sommige misschien van meer voorbijgaande aard zijn dan andere. De stijgende waarderingen van ‘megacap’-aandelen hebben zowel midcap- als smallcapaandelen in de schaduw gezet.

Ondernemingsfundamentals zijn vaak ondergeschikt gemaakt aan seculiere trends. Door de opkomst van passief beleggen werd de voorkeur gegeven aan liquide mainstream aandelenindices, waarin smallcapaandelen niet zijn opgenomen. Een decennium van zwakke IPO-activiteit - waarbij bedrijven steeds vaker langer in particuliere handen blijven - heeft de beleggingskansen enigszins uitgehold. Toch kunnen veranderende omstandigheden nu een opleving van smallcap aandelen in de hand werken. We vragen ons af:

  • Herstellen de fundamenten van de aandelenmarkt zich? Een dergelijke verschuiving zou waarschijnlijk in het voordeel zijn van small caps: naast lagere prijzen hebben veel van deze bedrijven een schone balans, een hoge vrije kasstroom en sterke terugkerende inkomsten. Kleinere bedrijven zijn misschien ook beter gepositioneerd om tariefaanpassingen te kunnen opvangen omdat ze meer lokale klanten en toeleveringsketens hebben, hoewel de veerkracht van elk bedrijf afzonderlijk moet worden beoordeeld.
  • Hoe duurzaam is de onbalans tussen niet-beursgenoteerde en beursgenoteerde markten? De historische relatie tussen private (middenmarkt) en publieke (small cap) aandelen werd verzwakt door een ongekende toename van private equity fondsenwerving in de jaren 2010, waarbij stay-private transacties gunstige voorwaarden boden ten opzichte van beursintroducties. De recente druk op private equity zorgt ervoor dat de exitactiviteit onder de loep wordt genomen en roept interessante vragen op voor beleggers die een aanzienlijke blootstelling aan kleine bedrijven hebben opgebouwd via portefeuilles in private markets, maar small cap over het hoofd zien.
  • Zal de ‘'size premium’' weer relevant worden? Wat je ook vindt van deze vraag, wij raden aan om strategische small capallocaties voor de lange termijn niet te baseren op een potentiële factorpremie, maar in plaats daarvan te focussen op de aantrekkelijkheid van de beleggingskans en de diversificatievoordelen als onderdeel van een bredere aandelenportefeuille. Daarnaast raden we beleggers aan om tactische posities in dit segment in te nemen met het oog op de huidige aantrekkingskracht. 

Voor degenen die wel in small caps beleggen, of die van plan zijn om hun blootstelling aan deze sector in de huidige omstandigheden te vergroten, merken we op dat deze enorm inefficiënte en gefragmenteerde markt veel ruimte biedt voor het genereren van alpha. Daarom richt de tweede helft van dit rapport zich op actieve managers, met een nadere blik op prestatiegegevens, stijl- en factorblootstellingen, capaciteitsbeperkingen, ESG-integratie en andere onderzoeksoverwegingen van managers.