Capital Group: Wie wint er bij de veranderende handelspatronen?

Amerikaanse aandelen hebben de afgelopen tien jaar uitzonderlijke prestaties neergezet, maar dat was te danken aan een steeds kleiner wordende groep bedrijven. Aangezien we nu in een heel andere marktomgeving lijken terecht te komen, is het verstandig om een evenwichtige portefeuille aan te houden naar regio, sector en bedrijfsstijl, betoogt Richard Carlyle, Equity Investment Director bij vermogensbeheerder Capital Group in onderstaande Q&A.
1) Welke invloed hebben tarieven op de wereldhandel en welke beleggingskansen brengen ze mee?
Er is nog steeds veel onzekerheid over hoe de tarieven er uiteindelijk uit zullen zien, maar bedrijven zijn wel al bezig om hun toeleveringsketens te wijzigen.
Leveranciers van industriële productiemachines kunnen daarvan profiteren, namelijk als hun klanten investeren in toeleveringsketens die dichter bij hun eindmarkten liggen. Expediteurs kunnen daar ook wel bij varen, omdat ze helpen bij het omleiden van goederen naar andere delen van de wereld en dat via verschillende vervoerswijzen.
Er zijn ook bedrijven in tweede lijn die relatief beter gepositioneerd zijn om door deze omgeving te navigeren. Multinationals bijvoorbeeld kunnen om verschillende redenen het best gepositioneerd zijn:
- Ze hebben de flexibiliteit om hun toeleveringsketens te verschuiven om zich zo aan te passen aan de tarieven.
- Ze zijn wereldwijd gediversifieerd en dus niet al te veel blootgesteld aan een enkele markt.
- Sommige zijn 'multilokaal': ze combineren de voordelen van een bedrijf op wereldniveau (de merkkracht, de intellectuele eigendom) met de mogelijkheid om hun producten, diensten en toeleveringsketens af te stemmen op lokale regelgeving en voorkeuren van consumenten.
- Ze hebben vaak doorgewinterde managementteams met ervaring in het navigeren door veranderende en complexe wereldwijde handel.
2) Kan AI nog steeds de marktgroei stimuleren?
Uit onderzoek blijkt, maar ook uit onze gesprekken met bedrijven, dat AI-modellen reeds in staat zijn om grote stukken van economisch nuttige taken uit te voeren in een breed scala van kenniswerkgebieden.
De volgende grote stap de komende twee jaar wordt de eerste golf van economisch nuttige AI-agents die autonoom workflows kunnen voltooien in gestructureerde taken, zoals de ontwikkeling van software. Maar zoals met elke technologie duurt het even voordat de nieuwe, grensverleggende mogelijkheden ook in de dagelijkse praktijk worden toegepast.
Ons New Perspective Fund (NPF) belegt ook in AI, maar dan via een gediversifieerde reeks bedrijven, dus niet alleen via de Magnificent 7. Dit zijn bedrijven in de hele waardeketen van halfgeleiders en datacenterinfrastructuur, maar ook bedrijven die AI reeds toepassen om hun producten en diensten te verbeteren.
3) In welke sectoren naast technologie ziet u nog kansen en waarom?
We zitten in een unieke periode waarin verschillende grote veranderingen tegelijk plaatsvinden: een versnelde digitale disruptie, innovatie in de gezondheidszorg en een 'renaissance' voor industriële bedrijven.
Bij het versnellen van digitale disruptie hoort natuurlijk AI, maar we bevinden ons ook in de beginfase van langdurige groeicycli op andere gebieden, zoals digitale betalingen, cloud computing en e-commerce.
De gezondheidszorg beleeft dan weer een 'gouden tijdperk' van innovatie, gedreven door de vooruitgang in genetische technologieën. Ze stellen bedrijven in staat om nieuwe therapieën te ontwikkelen voor zeer ‘grote’ ziekten en aandoeningen zoals diabetes, obesitas, kanker en pijn.
Industriële bedrijven ten slotte zijn ook veelbelovend, gedreven door het hertekenen van toeleveringsketens om geopolitieke risico's te beperken, de stijgende defensie-uitgaven, de vraag naar datacenterinfrastructuur en een hernieuwde focus op energiezekerheid. Deze factoren kunnen de weg vrijmaken voor een supercyclus van industriële bedrijfsinvesteringen.