Janus Henderson: Actieve ETF zet obligatiebeleggen in beweging

Exchange-traded funds (ETF’s) zijn in het leven geroepen om beleggers – groot en klein – een eenvoudige, goedkope en efficiënte manier te bieden om hun vermogensallocatie vorm te geven. In de complexe wereld van vastrentende waarden (fixed income) is de komst van obligatie-ETF’s dan ook met open armen ontvangen, zeker door minder gespecialiseerde partijen zoals multi-asset fondsen en kleinere institutionele beleggers.
En op het eerste gezicht lijken obligatie-ETF’s succesvol: lage kosten, grote instroom van kapitaal, groeiende populariteit. Maar als het aankomt op waar het écht om draait – het bieden van een representatieve en betrouwbare blootstelling aan de obligatiemarkt – laten passieve obligatie-ETF’s vaak steken vallen. Beleggers krijgen niet de blootstelling die ze denken te krijgen door inadequate marktdata.
Een obligatie-index bouwen is geen sinecure
Een index samenstellen draait in de basis om twee vragen: welke obligaties neem je erin op en hoe weeg je ze? Het doel: een portefeuille creëren die zowel representatief als liquide is. In aandelenmarkten is dat relatief eenvoudig. Handelsvolumes zijn openbaar beschikbaar en de marktkapitalisatie geeft – hoewel niet perfect – een redelijke inschatting van de omvang van het bedrijf.
In obligatiemarkten ligt dat anders. Grote indices bevatten niet honderden maar duizenden verschillende leningen. Zo telt de Euro Corporate Bond Index van Bloomberg meer dan 3.500 obligaties. Maar het echte probleem schuilt in de selectie- en wegingstechniek. De meeste indices baseren zich voornamelijk op de omvang van de uitgifte of het uitstaande bedrag – simpelweg omdat die data voorhanden zijn. Zelfs “liquide” indices gebruiken deze gegevens om de grootste obligaties te selecteren. Alleen: beschikbaarheid is iets anders dan relevantie.
De grootte van de uitgifte als maatstaf voor liquiditeit is fundamenteel gebrekkig. Grote beleggers kopen vaak in de primaire markt en houden de obligaties tot de eindvervaldag. Daardoor is de werkelijke liquiditeit versnipperd en amper in indexregels te vangen. Ook het wegen op basis van uitstaande schuld is al jaren onderwerp van kritiek: Het beloont uitgevers met meer schulden, wat de blootstelling kan vertekenen. Meer in het algemeen wordt het gebruikt als vervanging voor marktgegevens die simpelweg niet beschikbaar zijn. Hierdoor is passieve replicatie in vastrentende waarden van nature onnauwkeurig.
Het voordeel van actieve obligatie-ETF’s
Professionele obligatiebeheerders zijn zich bewust van deze beperkingen. Voor hen draait actief beheer niet per se om outperformance, maar vooral om precisie. Presteren boven de benchmark is mooi meegenomen, maar het échte doel is het accuraat representeren van een moeilijk definieerbare markt, waarin liquiditeit nauwelijks meetbaar is.
Dat vraagt om diepgaande marktanalyse, technologische infrastructuur en systemen om door de complexiteit heen te kijken – middelen die vooral te vinden zijn bij grote vermogensbeheerders met voldoende schaal en aanwezigheid in de markt.
CLO’s en de grenzen van passief beheer
Collateralised Loan Obligations (CLO’s) en leningen vormen een groeiend aandeel van de wereldwijde schuldmarkten en verdienen dus een plek in goed gespreide portefeuilles. Er bestaan inmiddels CLO-indices, maar op de markt is er vrijwel geen aanbod van passieve ETF’s in deze categorie. Alle bestaande CLO-ETF’s worden actief beheerd.
De data, systemen en due diligence die nodig zijn om CLO’s goed te analyseren en vergelijken, gaan ver voorbij wat indexaanbieders kunnen bieden. Een passieve benadering zou in de praktijk vooral de voorraad van dealers volgen (effecten die marktmakers zelf op de plank hebben), zonder rekening te houden met belangrijke zaken als risicoconcentraties of spreiding.
De lat moet omhoog – ook voor traditionele obligatiebeleggingen
De beperkingen van indexering gelden niet alleen voor niches als CLO’s. Ook de fundamenten van elke obligatieportefeuille kunnen profiteren van een actieve aanpak, gebaseerd op diep marktinzicht.
Beleggers die op zoek zijn naar een waarheidsgetrouwe afspiegeling van een markt die zich niet goed laat vangen in traditionele indices, vindt in actieve ETF’s een nauwkeuriger en effectiever alternatief.