Optimix: Goudpositie in portefeuille afgebouwd na sterke prijsstijging

Optimix: Goudpositie in portefeuille afgebouwd na sterke prijsstijging

Gold
Goud (3).png

Optimix Vermogensbeheer heeft de positie in goudbeleggingen gedeeltelijk afgebouwd na de forse prijsstijgingen van de afgelopen weken. Volgens Optimix is met het aantikken van 3500 dollar per troy ounce een voorlopig nieuwe top bereikt.

‘We houden de markt goed in de gaten, want de langetermijn bulltrend is nog steeds intact’, aldus portefeuillebeheerder Arjen van der Meer.

Als een van de weinige vermogensbeheerders in Nederland voorzag Optimix de -nu gerealiseerde- significante prijsstijging van goud al twee jaar geleden, toen de goudprijs rond de 2000 dollar schommelde.

"We houden er rekening mee dat de goudprijs na een aantal mislukte pogingen boven de grens van 2000 dollar per troy ounce gaat stijgen en er ruimte omhoog is naar 2500 of misschien wel 3000 dollar," voorzegde Van der Meer tijdens een informatiesessie voor de financiële pers in april 2023 op het kantoor in Amsterdam Zuid. Deze voorspelling, die destijds door sommigen als te onrealistisch werd beschouwd, blijkt nu opmerkelijk accuraat te zijn geweest.

De vermogensbeheerder houdt in de klantenportefeuilles al een stevige goudpositie aan sinds 2018, toen voor een ounce goud nog geen 1300 dollar werd betaald. Sindsdien behaalde Optimix daarop een rendement van circa 180% op de beleggingen in goud.

Inmiddels heeft de goudprijs afgelopen weken een nieuw all time high bereikt van circa 3500 dollar en bouwde Optimix de positie van goud in zijn neutrale portefeuille af van 7,8% naar 5,2%. "Wij zien dat de stijging te ver is doorgeschoten en houden rekening met een correctie. Bij een daling tot circa 3000 dollar zullen we overwegen de positie weer uit te breiden. We denken namelijk dat de structurele bullmarkt in goud nog steeds intact is," aldus Van der Meer.

Wat nu? Vooruitzichten voor goud

"De onderliggende factoren die de goudprijs opdrijven, zijn structureel van aard," legt Van der Meer uit. "De reële rente die relatief laag moet blijven vanwege de hoge schuldniveaus, de onzekerheid over de waarde van geld en de aanhoudende geopolitieke spanningen creëren een optimale omgeving voor goud als veilige haven. We zien inmiddels $4000 als een realistisch doelniveau voor de komende 12-18 maanden", aldus Van der Meer.

"De zaken die wij in 2023 aanstipten als prijsopdrijvende factoren voor goud, zijn alleen maar relevanter geworden," zegt Diemer de Vries, belegger bij Optimix. "De fundamentele verschuivingen in het mondiale financiële stelsel hebben precies het effect gehad dat wij voorzagen."

Traditionele waarderingsmodellen van goud, die vaak zwaar leunen op de reële rente, schieten volgens Optimix tekort omdat ze onvoldoende rekening houden met het structurele effect van geldontwaarding binnen een fiatgeldsysteem. De Vries: “De huidige politieke dynamiek en de mogelijke benoeming van een minder onafhankelijke Fed-voorzitter na afloop van de huidige termijn van Jerome Powell in 2026 stimuleert de goudprijs verder, zoals we hebben gezien. Het opwaarts potentieel voor goud blijft aanzienlijk.”

Volgens Arjen van der Meer leidt de huidige beleggingsomgeving, waarin hoge schulden en begrotingstekorten beleidsmakers dwingen tot het kiezen van de weg van de minste weerstand, er waarschijnlijk toe dat zij hogere inflatie zullen accepteren en de rente kunstmatig laag willen houden: "Dit scenario is gunstig voor goud. Het zal namelijk voor de Federal Reserve bij een eventuele nieuwe inflatiegolf aanzienlijk lastiger zijn om de beleidsrente verder te verhogen.”

Naast fysiek goud blijft Optimix ook optimistisch over aandelen van goudmijnbedrijven en ziet de vermogensbeheerder dat zilver, dat lange tijd achterbleef bij goud, nu ook een inhaalslag kan gaan maken.

Factoren achter de goudprijsstijging

De aanhoudende stijging van de goudprijs wordt globaal gedreven door een combinatie van factoren, aldus Optimix:

  • Verzwakking van de dollar: De verminderde rol van de dollar als wereldreservemunt en de toenemende tendens van BRIC-landen om handel in eigen valuta te verrichten.

  • Hoge schulden en begrotingstekorten: Overheden wereldwijd hebben hun schuldniveaus verder verhoogd, wat blijvende onzekerheid over de waarde van fiatgeld heeft veroorzaakt.

  • Aanhoudende geopolitieke spanningen: De overgang van een unipolaire naar een multipolaire wereldorde heeft geleid tot meer internationale conflicten en economische instabiliteit.

  • Centrale bank aankopen: De recordaankopen van goud door centrale banken, vooral buiten het Westen, zijn doorgegaan en hebben de vraag naar fysiek goud verder aangewakkerd.

  • Inflatie en monetair beleid: De blijvende gevolgen van expansief monetair en fiscaal beleid en de daaruit voortvloeiende inflatiepressie hebben goud als inflatiehedge aantrekkelijker gemaakt.