State Street: Institutionele beleggers keren terug naar cash nu politiek risico toeneemt

State Street: Institutionele beleggers keren terug naar cash nu politiek risico toeneemt

Financial markets Outlook
Geld dollar euro (03)

State Street Global Markets heeft de resultaten van de State Street Institutional Investor Indicators voor juni vrijgegeven. In de afgelopen maand daalde de State Street Risk Appetite Index, wat wijst op een lichte risk-off benadering bij beleggers.

De State Street Risk Holdings Indicators laat de grootste stijging in cash-holdings sinds augustus 2023 zien en de buitenlandse vraag naar Franse aandelen zakte naar het laagste niveau sinds de coronapandemie. De State Street Risk Appetite Index daalde in juni tot -0,09, wat wijst op een bescheiden verschuiving naar risk-off posities gedurende de maand.

Hoewel aandelenmarkten een nieuwe piek hebben bereikt, worden langetermijnbeleggers voorzichtiger. Na de recente voorzichtige verbeteringen van de risicobereidheid in het tweede kwartaal, haasten institutionele beleggers zich in juni terug naar cash, omdat een combinatie van positionering, politiek risico en cyclische twijfels voor uitdagingen zorgen op zowel de aandelen- als obligatiemarkten.

'Na Frankrijk wordt ook de VS later dit jaar geconfronteerd met verkiezingen die de markten vast niet onberoerd zullen laten. Maar de les van juni is dat de Amerikaanse dollar de favoriete veilige haven van beleggers blijft. De vraag van langetermijnbeleggers naar de USD herstelde zich in juni, net als de vraag naar aandelen van nutsbedrijven en cash in het algemeen,' benadrukt Michael Metcalfe, Hoofd Macro Strategie bij State Street Global Markets.

De State Street Holdings Indicators toonden aan dat allocaties van langetermijnbeleggers aan aandelen met 42 basispunten daalden tot 53,2%. De daling in allocaties aan vastrentende waarden was vergelijkbaar (46 basispunten) tot 27,5%, wat resulteerde in een stijging van de Cash-allocatie met 88 basispunten tot 19,3%. Dit markeert de grootste stijging in contanten sinds augustus vorig jaar.

'Een maand geleden speculeerden we nog of de Cash-holdings onder de langetermijngemiddeldes zouden zakken door de aanhoudende marktrisico’s. Afgelopen maand kwam hier een duidelijk antwoord op. Een stijging van bijna 1% in de allocatie aan cash was de grootste in tien maanden en ging ten koste van zowel aandelen- als obligatieposities,'voegde Michael Metcalfe toe.

De blik op Europa

'In reactie op de politieke onzekerheid onder beleggers zakte de buitenlandse vraag naar Franse aandelen in juni naar het laagste niveau sinds de coronapandemie. Hoewel de tweede ronde van de parlementsverkiezingen uiteindelijk een verdeeld parlement opleverde, is het interessant om te zien of we in juli en augustus vraagherstel gaan zien. Voorlopig heeft het beleggersvertrouwen duidelijk een deuk opgelopen.

De Britse verkiezingen deden minder stof opwaaien onder beleggers. Beleggersstromen en posities in Britse aandelen waren in juni vrijwel neutraal, terwijl beleggers hun onderweging in het Britse Pond ook drastisch verminderden. Of deze neutrale kijk op Britse activa wordt ondersteund door de beleidsagenda die de nieuwe regering binnenkort presenteert, wordt de volgende test,' aldus Michael Metcalfe.