Capital Group: Vier megatrends om in de gaten te houden

Capital Group: Vier megatrends om in de gaten te houden

Outlook Technology
Outlook vooruitzicht (20) Scenario.jpg

Innovatie is niet zomaar een hype, maar de levensader van succesvol beleggen. Het draagt bij aan groei en concurrentiekracht en geeft vorm aan de bedrijven van de toekomst. Innovatie is daarmee een factor van betekenis, maar niet elke nieuwe trend heeft evenveel potentie.

Daarom speuren onze portfoliomanagers en analisten de wereld af naar duurzame trends die het potentieel hebben om individuele sectoren te overstijgen en het bredere beleggingslandschap de komende jaren te beïnvloeden. Deze vier megatrends worden door onze beleggingsteams nauwlettend gevolgd.

1) De AI-revolutie zal veel industrieën ingrijpend veranderen

Door Mark Casey, Equity Portfolio Manager

Kunstmatige intelligentie (AI) spreekt tot de verbeelding van beleggers in techbedrijven, maar AI zal waarschijnlijk veel meer voortbrengen dan chatbots en in veel sectoren een blijvende impact hebben. Hoe interessant ik grote taalmodellen zoals ChatGPT ook vind, ik denk dat AI-gestuurde robots de komende tien jaar nog veel meer impact zullen hebben op de economie en breed zullen worden toegepast, variërend van huizen en fabrieken tot aan ziekenhuizen.

Toen Amazon bijvoorbeeld voor het eerst robots inzette om artikelen te selecteren en in verzenddozen te stoppen, waren de foutpercentages hoog en duurde een succesvolle pick soms wel twee minuten. Zeven jaar later kan de nieuwe 'Sparrow'-robot van het bedrijf twee derde van de 100 miljoen producten in een Amazon-magazijn pakken en verpakken, en heeft die per product slechts enkele seconden nodig.

Bezorgdrones en zelfrijdende taxi's zijn meer zichtbare voorbeelden van AI-gebaseerde robots die in verschillende steden over de hele wereld worden getest. En in de gezondheidszorg combineren bedrijven AI met robotica om de slaagkansen van operaties te verhogen en om betere diagnoses te kunnen stellen.

De eerste beurssuccessen op het gebied van AI kwamen vooral uit de techindustrie, met name uit specifieke sectoren als halfgeleiders, cloudinfrastructuur en software. Het is goed mogelijk dat bedrijven die het meest profiteren van de vooruitgang in robotica, verspreid zijn over een groter aantal sectoren. Ik wil beleggen in bedrijven die voorop lopen in het inzetten van geavanceerde robots voor het verbeteren van de klantenervaring en het verhogen van efficiency en winst.

2) Innovatie in de gezondheidszorg leidt tot doorbraken die verder gaan dan medicijnen tegen obesitas

Door Rich Wolf, Equity Portfolio Manager

Het zijn vooral de medicijnen tegen obesitas die het nieuws halen, maar in de gezondheidszorg spelen er veel meer innovatieve ontwikkelingen. Bedrijven zijn actief op zoek naar therapieën en technologieën om ernstige ziekten te behandelen - en mogelijk te genezen - en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Een gebied dat zich snel ontwikkelt, is celtherapie, waarbij cellen buiten het lichaam worden gemodificeerd en vervolgens worden toegediend aan patiënten. Deze aanpak is goedgekeurd voor gebruik tegen bepaalde vormen van bloedkanker waarvoor eerder weinig behandelmogelijkheden waren. Bedrijven werken nu aan celtherapieën voor diabetes, leveraandoeningen en hartfalen

Nieuwe gentherapieën bieden ook mogelijkheden voor veel farmaceutische en biotechnologische bedrijven. Alnylam Pharmaceuticals bijvoorbeeld is toonaangevend op het gebied van technologie om genen “uit te schakelen”, zoals RNAi, waarmee genen die in verband worden gebracht met bepaalde ziekten selectief kunnen worden onderdrukt. Ook zijn de ontwikkelingen op het gebied van gen-bewerking, zoals CRISPR, zeer interessant. Het in Boston gevestigde Vertex Pharmaceuticals behaalde een belangrijke mijlpaal op dit vlak en was het eerste bedrijf dat goedkeuring kreeg voor een op CRISPR gebaseerde therapie voor de behandeling van sikkelcelziekte.

Er zijn nog steeds grote hindernissen voor de wijdverspreide toepassing van deze technologieën en niet alle innovaties zullen slagen. Maar de toekomst van de gezondheidszorg is spannend en het potentieel voor waardecreatie in het komende decennium lijkt veelbelovend.

3) Wind uit andere hoek biedt mogelijkheden voor nieuwe markten

Door Brad Freer, Equity Portfolio Manager

De komende jaren kijk ik naar verschuivingen in de handel en toeleveringsketens wereldwijd en daar zal ik ook in beleggen. Toenemende geopolitieke spanningen en logistieke problemen tijdens de coronapandemie dwongen veel bedrijven tot een 'China Plus One'-strategie, waarbij ze hun toeleveringsketens diversifieerden buiten China. Opkomende markten, zoals India, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, konden hiervan profiteren en zich profileren als nieuwe handelspartner.

Ik denk dat deze trend zich zal voortzetten en dat met name Mexico zal profiteren van nearshoring. Onlangs was ik in Monterrey en Tijuana waar multinationals als Carrier en Kia fabrieken bouwden om gebruik te kunnen maken van goedkope en efficiënte arbeidskrachten. Deze fabrieken van vele miljoenen vierkante meters met duizenden arbeidskrachten deden me denken aan de beginfase van de grootschalige productie in China.

Voor mijn beleggingen kijk ik naar bedrijven die kunnen profiteren van deze verandering. Er zullen bijvoorbeeld bouw- en constructiebedrijven nodig zijn en materialen om de nieuwe faciliteiten te bouwen. Vastgoedontwikkelaars, die op veel locaties nieuwe klanten krijgen, lijken ook een interessante optie. En tot slot zullen grote internationale bedrijven die alert hun toeleveringsketen diversifiëren een voorsprong kunnen nemen op hun concurrenten die zich niet zo snel kunnen aanpassen.

4) Innovaties in de landbouw

Door Gigi Pardasani, Equity Investment Analyst

Het voedselsysteem wereldwijd ondergaat een spannende transformatie. Bedrijven zijn bezig met het onderzoeken van innovatieve oplossingen om een omslag teweeg te brengen in de landbouw en de sectoren die hierdoor worden beïnvloed. Een van de trends die ik volg, is precisielandbouw, waarin het met name gaat om het gebruik van hightech tools om gewassen efficiënter te verbouwen.

Door geavanceerde technologie in te zetten die gebruik maakt van machine learning, geolocatie en sensoren is het voor boeren mogelijk om slimmere beslissingen te nemen in het veld. De boeren die nu al gebruik maken van deze precisielandbouwtechnieken, zagen hun productiviteit met zo'n 30% toenemen door een afname van het aantal verrichtingen op het veld en verbetering van de bodem. Ze doen hun voordeel met realtime gegevens en veel boeren vertrouwen steeds meer op analyses en visualisaties om hun processen te verbeteren.

Kunstmatige intelligentie (AI) kan tot nog meer verbeteringen leiden. AI biedt niet alleen veel mogelijkheden voor bedrijven die landbouwmachines produceren, maar kan ook voordelen bieden voor het milieu en voor de productiviteit van een groot aantal andere bedrijven.

Van zaadinnovatie tot regeneratieve landbouw en alternatieve proteïnen, de landbouwsector is volop in beweging. De landbouwsector vergt misschien geduld, maar de ontwikkelingen zijn veelbelovend. Het gaat om verschuivingen die meerdere jaren in beslag zullen nemen, maar die voor langetermijnbeleggers interessant zijn om te volgen.

Geduld is een schone zaak, en een gezonde beleggingsstrategie

Dooe Peter Eliot, Equity Portfolio Manager

Veel mensen maken zich druk over de korte termijn. We zijn bijna altijd bezig met wat we vandaag moeten doen, de kinderen naar school brengen en ophalen, de volgende klus op het werk afronden of fluctuaties op de beurs volgen.

Maar bij beleggen is het vaak beter om naar de lange termijn te kijken. Beleggers hebben vaak niet het geduld dat nodig is om te profiteren van megatrends. Deze trends ontwikkelen zich immers niet in een rechte lijn en de markt laat zich ook vaak weer afleiden door de nieuwste hype.

Naar zelfrijdende auto's werd een tijdje terug bijvoorbeeld nog met eenzelfde soort enthousiasme gekeken als nu naar AI. Maar de markt heeft wat teleurstellingen moeten incasseren, omdat het even duurde voordat de technologische ontwikkelingen goed op gang kwamen, maar aan het concept is niets veranderd.

Als ik terugkijk op mijn carrière, dan heb ik veel tijd besteed aan het analyseren van de uitkomst van mijn beleggingsbeslissingen. Maar waar het uiteindelijk op neerkomt, is heel eenvoudig: Bij mijn grootste fouten lag dat aan ongeduld en bij mijn grootste successen was geduld doorslaggevend.