LGIM: Onderwogen posities in Indiase en Chinese staatsobligaties bieden kansen

LGIM: Onderwogen posities in Indiase en Chinese staatsobligaties bieden kansen

Fixed Income China India
Conflict India vs. China.jpg

In 2023 waren de opkomende markten goed voor 37% van de uitgiftes op de wereldwijde staatsobligatiemarkt. Volgens de conservatieve schattingen van LGIM zal dit in 2050 zo’n 46% worden, en de OESO rekent zelfs op 56%. Tegen die tijd is China wellicht al 's werelds grootste economie en komen de Verenigde Staten en India op de tweede en derde plaats.  

Is deze verwachte groei van de opkomende markten ook al zichtbaar in portefeuilles van beleggers? Om die vraag te beantwoorden, keek LGIM naar data van het IMF over de houders van staatsobligaties.  De onderstaande grafiek laat zien dat 30% van alle uitstaande staatsobligaties van opkomende markten zijn. Toch nemen portefeuilles van buitenlandse beleggers minder dan 15% van deze obligaties op. LGIM ziet een verklaring in de sterk onderwogen positie van veel beleggers in China, gezien de politieke spanningen en mogelijk ook uit ESG-overwegingen. Als je China immers uit de cijfers filtert, wordt het verschil veel kleiner.

24042024 LGIM (1)

De tweede grafiek van LGIM geeft de positionering per land binnen de portefeuilles. Daaruit blijkt een tweede onderwogen positie, namelijk die in India. Hoewel Indiase staatsobligaties voor zo’n 3,5% van alle uitstaande staatsobligaties meetellen, nemen beleggers over het algemeen 0,5% aan Indiase staatsobligaties op in hun portefeuille. 

24042024 LGIM (2)

Buitenlandse beleggers werden lange tijd geweerd van Indiase staatsobligaties met kapitaalbeperkingen, maar die worden nu afgebouwd. Zo werd er in 2020 een lijst aangekondigd met obligaties die ‘volledig toegankelijk’ zouden worden voor buitenlandse beleggers. Deze toegankelijke obligaties worden straks opgenomen in de GBI-EM Index (in juni) en in de Bloomberg EM Local Index (in januari). De opname in de Bloomberg Global Aggregate Index en de FTSE World Global Bond Index is nog niet aangekondigd. 

24042024 LGIM (3)

Volgens Goldman Sachs kan de opname in die indices leiden tot een instroom van 130 tot 160 miljard Amerikaanse dollar. Maar op basis van de IMF-data is er 500 miljard dollar nodig om de positie van Indiase staatobligaties in portefeuilles gelijk te trekken met hun marktaandeel. LGIM voegt als kanttekening toe dat daarvoor eerst alle staatsobligaties toegankelijk moeten zijn, terwijl dat nu voor nog maar 15% van de staatsobligaties telt.  

Gezien de beperkte posities in portefeuilles van buitenlandse beleggers, met daarbij ook de goede groeivooruitzichten en de goede macro-economische fundamentals, blijft LGIM overtuigd van de opportuniteit in Indiase staatsobligaties.