Saxo Bank: Verkiezingskoorts en optimisme maskeren ongemakkelijke waarheid

Saxo Bank: Verkiezingskoorts en optimisme maskeren ongemakkelijke waarheid

Economy Financial markets Politics
verkiezingen-rood.jpg

Het verkiezingsoptimisme voor het lopende jaar en een rally in aandelen hebben tot nu toe de ongemakkelijke waarheden voor onze economie gemaskeerd. Daardoor blijven de schulden groeien, zelfs sneller dan het bbp. Dat stelt Steen Jakobsen, Chief Investment Officer van Saxo Bank, bij de presentatie van de outlook van Saxo voor het tweede kwartaal van 2024.

De huidige golf van optimisme op de aandelenmarkt, gedreven door verkiezingskoorts, verbergt een ongemakkelijke waarheid, meent Jakobsen. 'Onze economie verkeert in een delicate staat, waarbij de accumulatie van schulden de groei van het bbp overtreft. Centrale banken over de hele wereld geven bovendien minder geld uit. Dat zou, in combinatie met hoge reële rentetarieven en de berg bestaande schulden, problemen kunnen opleveren voor ons economisch momentum.'

Aandelen: mogelijke invloed verkiezingen op beleggingsstrategie

Het rumoer rond kunstmatige intelligentie (AI) en innovatieve obesitasbehandelingen heeft het beleggingslandschap aanzienlijk veranderd. De waardering van bedrijven als Nvidia en het Deense Novo Nordisk is omhooggeschoten en heeft een speculatieve hausse ondersteund die doet denken aan marktzeepbellen uit het verleden. Deze speculatieve koorts, naast een complexe achtergrond van economische indicatoren, duidt op een cruciaal moment voor beleggers.

Peter Garnry, hoofd Aandelenstrategie van Saxo Bank, wijst op de invloed van de komende verkiezingen op de beleggingsstrategie: 'Dit jaar is het grootste verkiezingsjaar in de moderne geschiedenis, waarbij de Amerikaanse verkiezingen op 5 november de belangrijkste verkiezingen zijn. Belangrijk ook voor Europa.' Geopolitieke spanningen en onzekerheid kunnen van invloed kunnen zijn op de beleggingsstrategie, vooral met betrekking tot Europese defensieaandelen.

Vastrentende waarden: renteverlagingen staan op het programma Een vertraging in de economische groei en een geleidelijke daling van de inflatie zullen centrale banken de gelegenheid bieden om terug te schakelen van hun strakke monetaire beleid en renteverlagingen door te voeren. Mogelijk gebeurt dit al in het tweede kwartaal van het jaar.

'Ondanks dit zouden beleggers moeten afzien van te veel blootstelling aan obligaties met ultralange looptijden, aangezien de inflatie boven het streefcijfer van 2% blijft', stelt Althea Spinozzi, hoofd Fixed Income Strategy bij Saxo Bank. Na een marktbrede rally in de afgelopen twee kwartalen lijkt de markt zowel de opwaartse als neerwaartse risico's voor de economie te onderschatten. Het goede nieuws is dat de vastrentende markten momenteel een verscheidenheid aan kansen bieden die bestand zijn tegen meerdere macro-economische scenario's, dankzij aantrekkelijke obligatiewaarderingen en rendementen die rond hun hoogste niveau in vijftien jaar liggen.

'De Fed en de ECB zullen naar verwachting rond de zomer beginnen met het verlagen van de rente. Toch zullen beleidsmakers benadrukken dat ze datagestuurd blijven en langzaam zullen handelen zolang de inflatie boven het streefcijfer van 2% blijft. Als renteverlagingen uitblijven, wordt een harde landing waarschijnlijker, met name in het eurogebied, waar de economie sinds december 2022 stagneert', zegt Althea.

Vooruitblik: strategische diversificatie en risicobeheer

Naarmate het tweede kwartaal van 2024 vordert, is het belangrijk om een evenwichtige en strategisch gediversifieerde beleggingsaanpak te hebben. Met een jaar vol grote verkiezingen gaat het niet alleen om 'het bespelen van de markten, maar eerder om het herkennen van het verhaal dat het beleggerssentiment aandrijft', meent Steen Jakobsen.

Met een grotere focus op vastrentende waarden en grondstoffen en aanpassingen aan de aandelenblootstelling in verschillende geografische gebieden, is de strategie van Saxo erop gericht potentiële volatiliteit te doorstaan en tegelijkertijd groeikansen te benutten.