Nuveen: Smallcaps bieden goede kansen

Nuveen: Smallcaps bieden goede kansen

Equity
Investeringen.jpg

Het beteugelen van de inflatie eist zijn tol. Het valt Saira Malik, CIO bij Nuveen, dan ook op dat beleggers bij elke publicatie van macro-economische cijfers opnieuw een gokje wagen en hun portefeuilles proberen toe te snijden op de meest waarschijnlijke economische afloop: een zachte landing, een harde landing of – verwarrend genoeg – geen landing.

'De inflatie zakt op een slakkentempo en voorlopig liggen er nog geen renteverlagingen in het verschiet,' constateert Malik. 'Bedrijven met een grote marktkapitalisatie gaan gebukt onder de hoge koersen van hun aandelen.' Daarom ziet zij meer brood in het beleggen in smallcaps.

Vorig jaar waren Amerikaanse smallcaps bijna 10% goedkoper dan largecaps, waardoor de koers-winstverhouding van Russell 2000 Index ten opzichte van de largecap Russell 100 Index naar een dieptepunt zakte. Dit gebeurde voor het laatst in 2021. Malik noemt het gunstig voor beleggers dat veel smallcaps veerkracht tonen tijdens de aanhoudende inflatie en de hogere kostprijzen kunnen doorberekenen aan hun klanten. 'De winstmarges van deze bedrijven lijken gewoon beter beschermd tegen inflatie', constateert zij. 

Smallcapfondsen, die zich op consumenten richten, krijgen wel te maken met een behoorlijk opgelopen margedruk, voegt Malik toe. 'Dit in tegenstelling tot B2B-sectoren die stevigere en betrouwbare inkomstenbronnen hebben. Veel industrials in de VS hebben baat bij de financiële injecties van de overheid in infrastructuur en vastgoed (ex woningen).' Bovendien ziet Malik beleggingskansen in de tech-sector bij specifieke kleinere chipproducenten en softwarebedrijven omdat zij steunen op gedegen bedrijfsmodellen en profiteren van de constante vraag naar hun producten en diensten.

Malik heeft haar oog ook laten vallen op niet-Amerikaanse smallcaps. 'Buiten de VS rallyen deze aandelen behoorlijk ten opzichte van de grote jongens en zijn de verschillen tussen de koersschommelingen minimaal. Daarnaast zijn smallcapaandelen een stuk goedkoper. Smallcaps zijn echter veelal uit beeld bij analysten en daar kunnen beleggers op hun beurt de vruchten van plukken', aldus de CIO van Nuveen.