LFDE: Space 2.0, een nieuwe sector in de economie

LFDE: Space 2.0, een nieuwe sector in de economie

Technology
Rolando Grandi (foto archief LFDE) 980x600.jpg

De ruimtevaarteconomie, een beleggingsthema dat steeds populairder wordt, bestaat uit een groeiend universum en opbloeiend ecosysteem. Recent zijn de toepassingen nog spectaculairder geworden.

Door Rolando Grandi, CFA, International & Thematic Equity Fund Manager bij La Financière de l’Echiquier (LFDE)

De afgelopen tien jaar hebben we in de ruimtevaart een echt keerpunt gezien. We zijn getuige van een paradigmaverschuiving in het ecosysteem. Dankzij de privésector is de ruimtevaarteconomie sinds de jaren zestig gegroeid naar een omvang van $ 400 miljard in 2023. Na de groeivertraging aan het begin van dit millennium, is alles in de afgelopen tien jaar in een stroomversnelling terechtgekomen. Denk aan raketlanceringen, satellieten die in de ruimte worden gebracht, de groeiende ‘in-orbit’ productieindustrie en mensen die naar de ruimte gaan. De ruimtevaarteconomie is opener geworden en dit heeft de sector op twee fronten doen groeien. Ten eerste op het front van commerciële bedrijven die zich bezighouden met bijvoorbeeld satelliet-telecommunicatie, geopositionering, privé-ruimtestations, mensen naar de maan brengen, enzovoort. Ten tweede op het geopolitieke front. Sinds de start van de oorlog in Oekraïne in 2022 staat de ruimtevaart hoger op de agenda. Er zijn nu veel meer spelers, waarvan de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Europa, China, Japan en India de belangrijkste zijn. De sector groeit dankzij commerciële activiteiten enerzijds en geopolitieke overwegingen anderzijds.

Multi-planetair

Een belangrijk doel van de ruimte-economie is om het leven ‘multi-planetair’ te maken. Dat is al zo sinds de begindagen van de ruimtevaart in de jaren zestig van de vorige eeuw en dat geldt nog steeds. We willen verder dan de aarde gaan en nieuwe horizonten verkennen. Dit is een doel voor de zeer lange termijn; niet uitgedrukt in decennia, maar in eeuwen. We schrijven een nieuw hoofdstuk in de menselijke geschiedenis.

Een ander belangrijk doel is om het leven op aarde te verbeteren. Dankzij ruimtetechnologie kun je bijvoorbeeld zorgen dat apparaten beter met elkaar verbonden zijn, dat GPS-systemen functioneren en dat de 1 miljard mensen die geen toegang hebben tot internet beter bediend kunnen worden. Je kunt er ook klimaatgegevens grondiger mee monitoren om effectievere maatregelen te nemen.

 

Een belangrijk doel van de ruimte-economie is om het leven ‘multiplanetair’ te maken.

 

Universum en waardeketen

Vroeger had je maar een handvol leveranciers die raketten, satellieten en dergelijke konden bouwen. Dat was Space 1.0. Tegenwoordig heb je niet alleen de hele grote gevestigde bedrijven, maar ook grote en kleine startups, zoals SpaceX van Elon Musk. Een deel ervan is en blijft in privéhanden en een deel zal uiteindelijk naar de beurs gaan. We zitten nu in een nieuwe fase: Space 2.0.

In het ecosysteem van de ruimtevaart zijn er vier soorten bedrijven of activiteiten te identificeren. De eerste soort betreft activiteiten die in de ruimte zelf plaatsvinden. Denk aan de bouw van privé-ruimtestations, niet alleen voor toeristische doeleinden, maar ook om objecten te maken, wetenschappelijk onderzoek te doen, of datacentra rond de aarde te realiseren. Dit zijn zeer belangrijke activiteiten en ze zijn toekomstgericht.

Je hebt ook activiteiten die plaatsvinden tussen de aarde en de ruimte. Hoe kom je terug uit de ruimte, hoe communiceer je en hoe verstuur je gegevens? Het zijn niet alleen beleggingskansen, maar je kan hiermee letterlijk grenzen overstijgen.

Verder zijn er activiteiten die op aarde plaatsvinden. Dit betreft de bedrijven en ecosystemen die ruimtevaarttechnologie gebruiken. Het zijn de meer gevestigde bedrijven, zoals verzekeringsmaatschappijen, transportfirma’s of bedrijven die zich bezighouden met geopositionering, landbouw en verschillende activiteiten die hiervan profiteren.

 

Het aantal ruimtevaartbedrijven met een beursnotering zal de komende jaren blijven toenemen.

 

Ten slotte zijn er de faciliterende technologieën, die snel worden omarmd door de industrie, op aarde, in de ruimte en daartussenin. We denken bijvoorbeeld aan 3D-printen - de industriële flexibele toepassing bij uitstek voor het toekomstig fabriceren van objecten ter plaatse, aan het winnen van grondstoffen op asteroïden en aan het in een baan om de aarde brengen van objecten. We zullen ook nieuwe rekenkracht en cyberbeveiligingstoepassingen moeten ontwikkelen om alles goed te beveiligen. Dat is een nieuwe economie op zich.

Ruimtevaartbedrijven zijn tegenwoordig moeilijk in een hokje onder te brengen. Vandaag de dag zijn ze onderverdeeld in industrie, technologie en telecom. De ruimte is een nieuwe sector in de economie. In de komende drie jaar zal er veel veranderen en zal de indeling duidelijker worden.

Momenteel bevat het beleggingsuniversum bijna 170 internationale aandelen om een portefeuille op te bouwen. Dat ecosysteem ontwikkelt zich razendsnel en we zien steeds meer startups naar de beurs gaan. In 2020 en 2021 waren er vrij veel IPOs en SPACs, maar door het zwakkere beursklimaat was 2022 een iets rustiger jaar. Daarom zal het aantal ruimtevaartbedrijven met een beursnotering de komende jaren blijven toenemen. Dit zal portefeuillebeheerders meer mogelijkheden bieden. Steeds meer participatie maatschappijen richten zich ook op de sector, dus het is te verwachten dat bedrijven die nu nog privé zijn, de komende jaren een beursnotering zullen krijgen.

Strategisch

De ruimte-economie is zeer strategisch geworden sinds de invasie van Oekraïne in 2022. De budgetten stijgen enorm, hoewel veel waarnemers een recessie verwachten in 2024. Dit toont ook aan dat dit segment kan blijven groeien, zelfs als de economie vertraagt. Een zeer interessant verhaal dus voor beleggers die hun portefeuille willen diversifiëren.

 

IN HET KORT

We zitten in een nieuwe fase van de ruimtevaart: Space 2.0.

De toepassingen op het gebied van ruimtevaart worden steeds breder.

Ruimtevaartbedrijven zijn moeilijk in een hokje onder te brengen.

Ruimtevaart is een beleggingsthema dat relatief ongevoelig is voor economische schokken.

 

Disclaimers

De meningen in dit document komen overeen met de overtuigingen van de ondervraagde persoon. LFDE kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de informatie in dit document. Het fonds houdt een risico in van kapitaalverlies, aandelenrisico, valutarisico, risico van opkomende landen en risico van discretionair beheer. Voor meer informatie over de kenmerken, risico’s en kosten van het fonds kunt u de reglementaire documenten raadplegen die beschikbaar zijn op www.lfde.com. De genoemde aandelen en sectoren worden bij wijze van voorbeeld gegeven. Noch hun aanwezigheid in de portefeuille, noch hun prestaties worden gegarandeerd.

Attachments