SSGA: Beleggersvertrouwen daalt na reality check rentedaling

SSGA: Beleggersvertrouwen daalt na reality check rentedaling

Interest Rates Financial markets
Beursvloer (01)

Door Michael Metcalfe, Hoofd Macrostrategie bij State Street Global Markets

State Street Global Markets heeft de resultaten van de beleggersindicatoren voor januari gepubliceerd. De State Street Risk Appetite Index daalde naar -0,09 van 0,18, wat wijst op een lichte risico-averse houding voor januari, aangezien institutionele beleggers het tempo van renteverlagingen in 2024 opnieuw wegen.

Uit de State Street Holdings indicators blijkt dat de toewijzingen van langetermijnbeleggers aan aandelen daalden met 0,2 procentpunt naar 51,6%, terwijl de cash-reserves met 0,6 procentpunt stegen naar 20,5%. De toewijzing aan vastrentende waarden daalde met 0,4 procentpunt naar 27,9%.

Het nieuws dat de Duitse economie nu daadwerkelijk in een recessie is beland, samen met voorzichtigere commentaren van de ECB en de Fed over de timing van renteverlagingen, heeft institutionele beleggers weer naar cash doen grijpen. De allocatie van beleggers naar cash steeg in januari met 0,6 procentpunt, waardoor de daling van nov/dec voor de helft werd teruggedraaid.

Beleggers blijven gefocust op groei. We zien een robuuste vraag naar defensieve versus cyclische sectoren wereldwijd. Institutionele beleggers geven op dit moment de voorkeur aan de VS boven de eurozone, waar de groeifundamenten veel zwakker zijn. Minder risicobereidheid gecombineerd met verminderde kansen op onmiddellijke renteverlagingen hebben ook het beleggerssentiment ten aanzien van de Amerikaanse dollar veranderd.

De scherpe afbouw van de overweging in de Amerikaanse dollars door institutionele beleggers, zichtbaar in november en december, werd in januari gepauzeerd, en vertoont zelfs tekenen van omkering. Institutionele beleggers kopen weer Amerikaanse dollar, zelfs nu de nieuwscyclus over de Amerikaanse presidentsverkiezingen op gang komt. Ze blijven aanzienlijk onderwogen in de euro.