DWS: Duitse economische groei stelt teleur, wel klein lichtpuntje

DWS: Duitse economische groei stelt teleur, wel klein lichtpuntje

Germany
Duitsland

De Duitse economie kromp vorig jaar met 0,1 procent, gecorrigeerd voor kalendereffecten. Dat is teleurstellend, stelt Martin Moryson, hoofdeconoom voor Europa bij vermogensbeheerder DWS.

'Na de herziening van de data blijkt dat de daling in het vierde kwartaal versnelde. De belangrijkste rem was de verwerkende sector, en in het bijzonder de energieproductie als gevolg van de sluiting van drie kerncentrales en het inperken van kolencentrales.'

De buitenlandse handel leverde een positieve bijdrage aan de Duitse groei, maar niet omdat de export steeg, maar omdat de import nog sterker daalde. Zonder buitenlandse handel zou het Duitse bbp zelfs met 0,9% zijn gedaald, aldus de econoom van de Duitse vermogensbeheerder. 

Moryson: 'Het enige lichtpuntje is dat de arbeidsmarkt verrassend sterk blijft. De werkgelegenheid neemt toe en de nettolonen stijgen fors. Dit geeft enige hoop dat de consumentenbestedingen de economie dit jaar opnieuw zullen ondersteunen.'