BlackRock: Markten zien groter geheel over het hoofd

BlackRock: Markten zien groter geheel over het hoofd

Fixed Income
Outlook vooruitzicht (13) kompas navigeren

De volatiliteit op de obligatiemarkt blijft veel heviger dan voor de pandemie. Die schommelingen houden aan omdat de markten heen en weer worden geslingerd tussen de hoop op een zachte landing van de Amerikaanse economie en de vrees voor nog hogere rentes en een recessie. Dit stelt het BlackRock Investment Institute in het wekelijkse marktcommentaar.

De inflatie daalt terwijl de economische groei op peil blijft. De experts van het Blackrock denken dat de kerninflatie in de tweede helft van 2024 op 2% uitkomt, de doelstelling van de Fed.

'Het punt is dat de inflatie daalt als gevolg van de snelle renteverhogingen om die inflatie te bestrijden. Dit heeft de Amerikaanse groeitrend onder het niveau van voor de pandemie geduwd. Wij denken dat er meer van hetzelfde nodig is om de inflatie laag te houden nu de prijsdruk weer toeneemt omdat de beroepsbevolking nauwelijks groeit en ook de geopolitieke onrust doet een duit in het zakje. De markten zien het grotere geheel over het hoofd en volgens ons ligt er dus nog meer volatiliteit in het verschiet.'

'De hevigere volatiliteit is in het huidige klimaat erg standvastig gebleken. Wij denken dat de Fed klaar is met haar renteverhogingscyclus en de tarieven op dit hogere niveau houdt. Daarom staan wij neutraal tegenover langlopende Treasuries en zijn we overwogen in kortlopende Treasuries en Europese staatsobligaties', laten de experts van BlackRock weten.