Invesco: Vier thema's die de markten beïnvloeden

Invesco: Vier thema's die de markten beïnvloeden

Financial markets
Wereld.jpg

Er zijn een aantal grote thema's die de financiële markten en economische ontwikkelingen momenteel beïnvloeden. Daarvan zijn geopolitieke risico's, de Amerikaanse markt, China en olie de belangrijkste.

 

Geopolitieke risico’s

Financiële markten zijn steeds minder gevoelig voor geopolitieke risico’s. De toenemende geopolitieke onrust als gevolg van de situatie in Isreäel en Gaza zorgde voor vrees dat er een sell-off van aandelen zou komen, maar dat viel mee. Er is wel meer interesse is voor de zogenoemde ‘veilige havens' door de zorg dat het conflict zich zal uitbreiden. De groeiende vraag naar bijvoorbeeld de 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties veroorzaakte daarom een stijging van de prijs en een daling van de yields tot 4,629% en de goudprijs steeg sinds de aanval van Hamas met bijna $100.

Amerikaanse markt

De acties van centrale banken beheersen de markt al jaren. De Federal Reserve lijkt wat meer ‘dovish’ en dat is goed nieuws. Maar er is en blijft onzekerheid over hoe het monetaire beleid zich zal ontwikkelen, met name over de vraag wanneer de Fed de rente in 2024 weer zal verlagen en hoeveel renteverlagingen er komend jaar zullen komen. De verwachting is dat aandelen en obligaties binnen een brede bandbreedte zullen blijven totdat er meer duidelijkheid komt over hoe de Fed zal gaan handelen.

China

De Chinese economie laat nog steeds een gemengd beeld zien. Er zijn nog altijd zwakke delen, zoals de vastgoedsector, maar we zien veerkracht in andere delen van de economie. Het marktsentiment kan verbeteren door maatregelen voor het stabiliseren van de financiële markten, bijvoorbeeld via de recente aankoop van aandelen in vier grote banken en de mogelijke uitrol van een stabilisatiefonds door het Chinese staatsinvesteringsfonds. 

Olie

De hoge waarderingen en de onzekerheid omtrent de wereldeconomie zorgen ervoor dat energieprijzen op korte termijn niet veel verder zullen stijgen, stelt Hooper. Bovendien zijn er al enkele weken signalen dat de hogere olieprijzen zorgen voor een afname van de vraag naar olie. Er zit waarschijnlijk een plafond aan de olieprijzen.