State Street Global Advisors: Shutdown meer dan theater

State Street Global Advisors: Shutdown meer dan theater

United States
Federal Reserve (2).png

Consumptie- en investeringspatronen zullen grotendeels onaangetast blijven, maar het begrotingsbeleid zal steeds meer verstopt raken.

‘De aanstaande shutdown van de Amerikaanse overheid heeft geen significante macro-economische gevolgen, aangezien het akkoord over het schuldenplafond tegen het einde van het jaar in werking zou treden en de normale bedrijfsvoering op een vergelijkbaar niveau zou herstellen’, aldus Elliot Hentov, Hoofd Macro Policy Research bij State Street Global Advisors, vandaag.

‘In dit opzicht zal het een weerspiegeling zijn van de meeste eerdere shutdowns, waarbij de consumptie- en investeringspatronen grotendeels onaangetast blijven,’ vervolgt hij. ‘De shutdown van de overheid is de voorbode van het Amerikaanse verkiezingsseizoen. Het voorspelt de terugkeer van de begrotingstekorten naar het middelpunt van de politieke debatten. In dit opzicht zouden zelfs renteverlagingen in het ‘zachte landing’-scenario niet voldoende zijn om de structurele factoren die de begrotingsruimte beperken, zoals hierboven geschetst, om te keren.

Bijgevolg zal de Fed de belangrijkste beleidsspeler blijven in elke economische neergang, aangezien het begrotingsbeleid steeds meer verstopt raakt en de komende jaren een tegenwind wordt voor de Amerikaanse groei.’