T. Rowe Price: Fed laat rente ongewijzigd

T. Rowe Price: Fed laat rente ongewijzigd

Interest Rates Fed
Dollar.jpg

Blerina Uruci, Econoom bij de Amerikaanse vermogensbeheerder T. Rowe Price, verwacht dat de Fed morgen de rente ongewijzigd laat. 

De FOMC zal morgen waarschijnlijk de rente ongewijzigd laten, conform de marktconsensus. Volgende week zal het FOMC zijn projecties over de economische vooruitzichten en renteverwachtingen actualiseren in de Summary of Economic projections (SEP).

Uruci verwacht dat de groeiprognoses voor 2023 hoger zullen worden bijgesteld, het werkloosheidspercentage lager en de inflatieverwachting lager, voornamelijk als gevolg van de data sinds juni. Zij verwacht dat de dot plot nog een stijging voor dit jaar zal laten zien, hoewel sommige stippen mogelijk dalen omdat een aantal dovish FOMC-leden vindt dat het monetaire beleid al ‘restrictief genoeg’ is.

De renteprojecties voor 2024 zouden volgens Uruci de focus van de FOMC moeten zijn en kunnen worden gebruikt als communicatiemiddel voor Powells boodschap ‘higher for longer’.

Volgens Uruci zal de dot plot nog steeds vier 25bp-verlagingen laten zien voor volgend jaar. Maar er is een aanzienlijk risico op een hawkish dot plot waarbij het FOMC voorspelt dat minder renteverlagingen volgend jaar gepast zullen zijn, gezien de veerkracht van de economie en de nog steeds lage werkloosheid.

Deze twee factoren benadrukken dat het geen uitgemaakte zaak is dat de inflatie op de middellange termijn zal dalen tot 2,0% als de groei boven het potentieel en het werkloosheidspercentage blijft. 

Met betrekking tot de vergadering van november denkt Uruci dat de kansen nog steeds 50-50 zijn. De belangrijkste risico's voor het besluit van de vergadering van november zijn:

1) een mogelijke sluiting van de overheid en

2) de staking in de Amerikaanse auto-industrie.

Als deze langdurig worden en leiden tot verstoringen in de kortetermijngegevens, kan het FOMC in november de rente ongewijzigd kunnen laten in het licht van verhoogde onzekerheid. Maar een eventuele laatste renteverhoging zou dan in december nog kunnen worden doorgevoerd.