Principal AM: Fed volgt het inflatiespoor

Principal AM: Fed volgt het inflatiespoor

Inflation Monetary policy Fed
Rente (04) inflatie

De beslissing van de Federal Reserve om de beleidsrente met 25 basispunten te verhogen tijdens de vergadering in juli kwam niet als een verrassing voor beleggers. Beslissingen over het beleid in de toekomst zijn echter beduidend minder zeker en zullen sterk worden beïnvloed door het niveau van de kerninflatie in de toekomst.

De Federal Reserve (Fed) verhoogde de beleidsrente met 25 basispunten naar 5,25%-5,50% deze week, het hoogste niveau in 22 jaar. De financiële markten zijn van mening dat de kans op een verdere renteverhoging in de komende maanden 50% is. Nu de rente zich stevig op een restrictief niveau bevindt, is het toekomstige beleidspad zeer goed in balans en sterk afhankelijk van hoe de kerninflatie, momenteel 4,8% op jaarbasis, zich in de toekomst zal gedragen.

Om de relatie tussen de kerninflatie en mogelijke beleidsmaatregelen te illustreren, onderzoeken we hoe de jaarlijkse kerninflatie wordt beïnvloed door verschillende veronderstellingen over de maandelijkse inflatie.

  • 0,1%: de Fed zal de beleidsrente dit jaar waarschijnlijk alleen verlagen als de maandelijkse inflatie daalt tot 0,1% of lager.
  • 0,2%: de Fed zou de rente waarschijnlijk onveranderd houden als het maandelijkse inflatiepercentage van juni van 0,2% wordt gehandhaafd.
  • 0,3%: de Fed kan de beleidsrente opnieuw verhogen als de kerninflatie maandelijks met 0,3% stijgt.
  • 0,4%: de Fed zou de beleidsrente waarschijnlijk meerdere keren verhogen als de maandelijkse inflatie terugkeert naar 0,4%, in overeenstemming met de gemiddelde maandelijkse inflatie van de eerste vijf maanden van 2023.

Wij zijn er al lange tijd van overtuigd dat de rente zal pieken op het huidige niveau van 5,25-5,50%. De sterke economie en de krappe arbeidsmarkt kunnen de Federal Reserve echter nog steeds dwingen om verdere actie te ondernemen, aangezien de gevolgen van de inflatie voor de economie nauwlettend in de gaten worden gehouden.