BLI: Wereldwijde economische groei nog steeds in het groen

BLI: Wereldwijde economische groei nog steeds in het groen

ESG-investing Monetary policy
Duurzaam (5) klimaat.jpg

Uit de bbp-cijfers voor het tweede kwartaal blijkt dat de economie blijft groeien, ondanks de monetaire verkrapping van de centrale banken. Zo groeide het Amerikaanse bruto binnenlands product geannualiseerd met 2,4% ten opzichte van het vorige kwartaal, meer dan verwacht en meer dan de 2,0% die we zagen in het eerste kwartaal.

'De sterkere groei dan verwacht is te danken aan de veerkrachtige consumentenbestedingen en de aanzienlijke toename van de bedrijfsinvesteringen', zegt Guy Wagner, Chief Investment Officer (CIO) van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Ook in de eurozone was er groei, al was die minder uitgesproken dan in de Verenigde Staten. Het bbp ging er slechts met 0,3% op vooruit ten opzichte van het vorige kwartaal. 'De perifere landen lieten zich van hun beste kant zien, terwijl de Duitse groei stagneerde en de aanvankelijk indrukwekkend ogende groei in Frankrijk uitsluitend te danken was aan de export.'

Chinese bbp-groei vertraagt

De Chinese economische heropleving na corona was een kort leven beschoren. Dat werd duidelijk toen de bbp-groei ten opzichte van het vorige kwartaal kromp in de loop van het tweede kwartaal. De overheid kondigde recent verscheidene steunmaatregelen aan om de vastgoedmarkt nieuw leven in te blazen en het vertrouwen in de privésector weer aan te wakkeren na de overreglementering in de voorbije jaren. 'We verwachten dat wereldeconomie in het derde kwartaal sterker zal vertragen onder invloed van de monetaire verkrapping van de centrale banken.'

Inflatie blijft afnemen

De inflatiecijfers blijven krimpen, inclusief die van de prijsindexen zonder energie en voeding. Zo daalde de algemene inflatie in de Verenigde Staten in juni naar 3%. 'Ook in de eurozone neemt de inflatie af, hoewel de inflatiedruk hardnekkiger lijkt dan in de Verenigde Staten', stelt de Luxemburgse econoom vast.

Centrale banken blijven beleidsrente opschroeven

Na een pauze in juni koos de Amerikaanse Federal Reserve in juli opnieuw voor een renteverhoging, waardoor de doelvork van de beleidsrente nu 5,25% - 5,50% bedraagt. Voorzitter Jerome Powell sprak zich nog niet uit over een bijkomende verhoging op de volgende vergadering in september. Hij wil eerst evalueren hoe de economische cijfers zich in de tussentijd ontwikkelen.

Ook de Europese Centrale Bank heeft haar voornaamste rentevoet met 25 basispunten opgetrokken. Volgens voorzitter Christine Lagarde is een status quo in september nu mogelijk. Net zoals in de Verenigde Staten is de volgende ingreep afhankelijk van de ontwikkeling van de cijfers.

In Japan heeft de centrale bank haar controle over de rentecurve lichtjes teruggeschroefd, waardoor de bovengrens van de richtrente op tien jaar nu 1% bedraagt, ten opzichte van 0,5% voordien.

Hoop op zachte landing wereldeconomie neemt toe

Na de wezenlijke heropleving in het eerste semester blijven de beurzen in juli de goede richting uitgaan. Guy Wagner: 'Ondanks de sterke rentestijgingen lijken steeds meer beleggers door de afnemende inflatiedruk en de aanhoudende veerkracht van de dienstensector te vertrouwen op een zachte landing van de wereldeconomie.'

Ook de gerapporteerde bedrijfsresultaten zijn tot dusver naar verwachting. Op sectorniveau deden met name energie, communicatiediensten en materialen het goed, terwijl defensieve sectoren zoals gezondheidszorg, nutsdiensten en basisconsumptiegoederen achterbleven.