Ebury: ECB maakt abrupt einde aan rally euro

Ebury: ECB maakt abrupt einde aan rally euro

Currency
ECB.jpg

De verslechterende economische cijfers voor de eurozone hielpen al niet mee, maar toen de ECB-bijeenkomst van vorige week verrassend ‘dovish’ bleek te zijn, was het gedaan met de euro.

De koers wankelde al de hele week, en toen bleek ook nog eens dat de rente onder de 4% zou kunnen blijven zonder dat er duidelijke aanwijzingen zijn voor een neerwaartse trend van de kerninflatie. Hierdoor raakte de euro in een spiraal. De andere G10-valuta volgden de euro omlaag ten opzichte van de dollar.

De valuta uit opkomende markten reageerden vrij goed op de rally van de dollar. De weekranglijst werd zelfs aangevoerd door de Zuid-Afrikaanse rand, de Mexicaanse peso en de Braziliaanse real – terwijl deze laatste twee tot nu toe dit jaar toch al een verzengende prestatie hebben neergezet.

Nu volgt een week boordevol cijfers. Voor de eurozone krijgen we vandaag de groei van het bbp en de voorlopige raming van de inflatie. Het wordt de vraag of deze beide de ‘dovish’ draai van de ECB rechtvaardigen. Als de kerninflatie een opwaartse verrassing blijkt te zijn, kan het interessant worden op de FX-markten.

Donderdag komt de Bank of England bijeen. Vrijdag staan in de VS de ‘payrolls’ (het banenrapport) op de agenda. Dit is een belangrijk gegevenspunt na een serie positieve economische verrassingen, die duidelijk maken dat de Amerikaanse economie ondanks de hogere rente verrassend veerkrachtig is.

Augustus is normaal gesproken een rustige handelsmaand voor de FX-markten, maar 2023 zou wel eens een uitzondering kunnen worden, want de onzekerheden stapelen zich op.