Ebury: De dollar zakt nu de politieke zorgen in Europa afnemen

Ebury: De dollar zakt nu de politieke zorgen in Europa afnemen

Currency
Dollar.jpg

Politieke angsten namen vorige week af doordat markten minder angst hadden voor de Franse peilingen, wat risicovolle activa en de euro deed stijgen en de dollar dalen. De enorme verrassende overwinning van links in de Franse parlementsverkiezingen heeft echter weinig impact gehad op de markten in de vroege Aziatische handel.

Beleggers lijken het optimisme over de nederlaag in de Nationale Vergadering af te wegen tegenover zorgen over de eerste plaats van de linkervleugel, waardoor de euro grotendeels onveranderd bleef sinds de sluiting van vrijdag, maar desondanks is deze wel beduidend hoger ten opzichte van de niveaus na de Europese verkiezingen. Over het algemeen hebben de afnemende politieke risicopremies en aanhoudende zwakte in de Amerikaanse economische data bijna elke belangrijke wereldvaluta ten opzichte van de Amerikaanse dollar hoger geduwd.

Politieke onzekerheid in de VS over Biden’s kandidatuur heeft nog geen significant markteffect gehad, dus de focus zal nu verschuiven naar politieke onderhandelingen in de hangende Franse Assemblee, waar rechts, links en het midden allen beduidend minder dan het benodigde aantal zetels hebben om te regeren.

De economische aandacht zal verschuiven van de schijnbare vertraging in Amerikaanse economische data naar Amerikaanse inflatie, aangezien het rapport van juni op woensdag wordt gepubliceerd. Economen voorspellen optimistisch een terugkeer naar de maandelijkse stijgingen van 0,2% die een teken zouden zijn van terugkeer naar normaliteit en de inflatiedoelstellingen van de Fed, en de Centrale Bank in staat zouden stellen om de renteverlagingen na de zomer te beginnen.

EUR

De euro steeg de hele week als reactie op de zwakkere Amerikaanse arbeidsgegevens en de hoop op een verdeelde Franse assemblee die zowel het uiterst rechtse als het uiterst linkse kamp de macht zou ontzeggen. Wat dat laatste betreft lijken de daadwerkelijke resultaten de verwachtingen te hebben bevestigd, maar de sterker-dan-verwachte prestatie van de linkerzijde kan de stijging van de euro op korte termijn beperken. Volgende week staat er weinig op de planning wat economie en beleid in de eurozone betreft, dus de verwachting is dat de euro vooral zal meebewegen met het nieuws over de Franse politiek en het Amerikaanse inflatiecijfer op woensdag.

USD

Het is wellicht nog wat te voorbarig voor valutamarkten om al in te spelen op een grotere kans op een Trump-overwinning in november, dus worden de markten momenteel meer gedreven door tekenen van verzwakking in de economische gegevens uit de VS. Het loonrapport van juni toonde verdere aanwijzingen voor een vertraging, aangezien de werkloosheid steeg naar 4,1%, vorige gegevens over jobcreatie naar beneden werden bijgesteld, en de loongroei verminderde.

Deze gegevens zijn nog niet definitief, maar samen met de verwachte afname van de inflatie in juni, lijkt het er toch op dat de Federal Reserve de ruimte krijgt om de rente tweemaal te verlagen in 2024, startend in september. Als dat gebeurt, zouden we verwachten dat de dollar een deel van zijn winsten van 2024 zal teruggeven voor het einde van het jaar.

GBP

De algemeen verwachte grote meerderheid van Labour bij de algemene verkiezingen was al grotendeels in de markten verrekend en had weinig zichtbare invloed op het pond. Het is belangrijk om te vermelden dat hun overwinning in het ‘winner-takes-all’ systeem in het Verenigd Koninkrijk ervoor zorgde dat het uiteindelijke verschil groter leek dan in werkelijkheid, want in termen van stempercentages was deze kleiner dan aanvankelijk gedacht.

Nu ligt de focus terug op de economie, met de bekendmaking van verschillende economische gegevens van mei op woensdag, waaronder de industriële productie en de maandelijkse groeicijfers van de economie. Verder zullen de beleidsmakers van de Bank of England voor het eerst hun visie delen sinds de bijeenkomst in juni.