State Street SPDR ETFs: Staatsobligaties en technologie zetten de toon in eerste helft 2023

State Street SPDR ETFs: Staatsobligaties en technologie zetten de toon in eerste helft 2023

Financial markets
Obligaties (03)

Het eerste half jaar van 2023 was voor beleggers een jaar van golfbewegingen bepaald door maandelijkse inflatiecijfers en geopolitieke ontwikkelingen. Door het uitblijven van de gevreesde energietekorten keerden beleggers uit de EMEA-regio deze winter terug naar Europese aandelen.

De uitstroom uit aandelen die het tweede halfjaar van 2022 kenmerkte leek al in december gekeerd. In januari worden High yield obligaties niet langer geschuwd, maar zijn met name kredietwaardige bedrijfsobligaties populair. In de maanden voorafgaand aan de onrust in de Amerikaanse bankensector treken de sectoren Financiële dienstverlening en Technologie de kar.

In februari zwakt de instroom in ETF’s af, maar blijft het sentiment voor aandelen positief. De grote instroom in defensieve sectoren zoals Healthcare en Energy wordt in 2023 grotendeels weer teniet gedaan. ETF’s die deze sectoren volgen noteerden in het eerste half jaar van 2022 nog een instroom van respectievelijk 450 miljoen en bijna 2,5 miljard. In de eerste zes maanden van 2023 zijn de defensieve sectoren tijdelijk uit de gratie, met een uitstroom van respectievelijk 1,17 miljard en 1,8 miljard tot gevolg.

Kredietwaardige bedrijfsobligaties zijn in de eerste maanden van 2023 populair, maar aan het eind van het eerste kwartaal vindt er een duidelijke verschuiving plaats naar staatsobligaties. Met 33,9 miljard, ligt de totale instroom in obligaties ruim vier keer zo hoog als in het eerste half jaar van 2022.

Door de aanhoudende marktonzekerheid en verwachtingen over de naderende rentepiek, kiezen beleggers vaker voor staatsobligaties met een langere looptijd. Na maanden van uitstroom, is goud vanaf eind maart voor het eerst weer in trek. Mede door de verzwakkende dollar kent de traditionele veilige haven twee maanden van stevige instroom.

Discussies over het Amerikaanse schuldenplafond, hoge inflatie en recessie-angst, zorgen daarnaast voor algehele terughoudendheid bij ETF-beleggers. Defensieve allocaties zoals staatsobligaties en geldmarktfondsen zien de grootste instroom. Een trend die tot dusver kenmerkend was voor heel 2023 is de populariteit van aandelen uit opkomende markten. Door het trager dan verwachte herstel van de Chinese economie zwakte deze aan het eind van het eerste half jaar weer af.