State Street: Risicobereidheid grootst onder Europese institutionele beleggers

State Street: Risicobereidheid grootst onder Europese institutionele beleggers

Risk Management
Risico.jpg

Groei wereldwijd beleggersvertrouwen houdt aan, stijgt met 6,1 punten naar 95,8 in juni.

State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index* (ICI) voor juni 2023. De wereldwijde ICI steeg naar 95,8, een toename van 6,1 punten ten opzichte van de herziene waarde van 89,7 in mei. De stijging van het beleggersvertrouwen werd aangevoerd door de Noord-Amerikaanse ICI met een toename van 4,9 punten tot 90,0. De Europese ICI steeg met 5,0 punten tot 104,9. De Aziatische ICI daalde daarentegen met 4,3 punten naar 96,7.

'Het beleggersvertrouwen was opnieuw sterker in juni, met een verbetering van de wereldwijde ICI voor de zesde maand op rij. In de 25 jaar sinds de oprichting van de index is deze reeks slechts één keer herhaald (in 2009)', zegt Marvin Loh, Senior Global Macro Strateeg bij State Street Global Markets.

'Hoewel het vertrouwen sinds het begin van het jaar flink is gestegen, blijft het onder de neutrale waarde. Dat duidt op een voortdurende defensieve houding ten opzichte van de algehele risicoverdeling. De Noord-Amerikaanse ICI bleef verbeteren doordat er met de overeenstemming over het schuldenplafond een belangrijk marktrisico van tafel verdween. Het Europees beleggersvertrouwen was ook sterker dan afgelopen maand en keerde terug naar de hoogste risicobereidheid van alle regio's die we volgen. Tot slot daalde het beleggersvertrouwen in Azië weer onder neutraal, omdat het moeizame post-Covid herstel in China voortduurt.'

Afbeelding met tekst, schermopname, Lettertype, nummerAutomatisch gegenereerde beschrijving

*De Investor Confidence Index werd ontwikkeld door State Street Associates, de onderzoeks- en adviesdienstenafdeling van State Street Global Markets, in samenwerking met FDO Partners. De index meet het beleggersvertrouwen of de risicobereidheid kwantitatief door de feitelijke koop- en verkooppatronen van institutionele beleggers te analyseren. De index kent een precieze betekenis toe aan veranderingen in de risicobereidheid van beleggers: hoe groter de procentuele allocatie aan aandelen, hoe hoger de risicobereidheid of het vertrouwen. Een waarde van 100 is neutraal; dit is het niveau waarop beleggers hun langetermijnallocatie aan risicovolle activa noch verhogen, noch verlagen. De index verschilt van op enquêtes gebaseerde maatstaven in die zin dat hij gebaseerd is op de feitelijke transacties, in tegenstelling tot de meningen, van institutionele beleggers.