Principal Edge: Stijging van het aantal onrendabele bedrijven

Principal Edge: Stijging van het aantal onrendabele bedrijven

Equity
Algemeen (07) omhoog stijging on the move.jpg

Het percentage onrendabele bedrijven stijgt, voornamelijk als gevolg van de agressieve renteverhogingscyclus van de Federal Reserve, gestegen arbeidskosten en hoge inflatie.

Hoewel small- en mid-capbedrijven hard zijn getroffen, blijven hun waarderingen aantrekkelijk ten opzichte van de large-caps. Dit biedt outperformancekansen voor langetermijnbeleggers die op een actieve beheerder vertrouwen om bedrijven te identificeren die hun omzetgroei kunnen handhaven en deze periode van volatiliteit kunnen doorstaan.

Historisch gezien presteren de small- en mid-caps in perioden van laagconjunctuur minder goed dan de large-caps, waarbij recessies het kaf van het koren scheiden en zwakkere bedrijven de das omdoen. Hoewel de korte recessie van 2020 een uitzondering was (de snelheid en omvang waarmee liquiditeit de markten overspoelde, zorgde er niet alleen voor dat de meeste onrendabele bedrijven konden overleven, maar zelfs floreren), is een herhaling hiervan onwaarschijnlijk. De recente geruchtmakende faillissementen van regionale banken en retailbedrijven hebben het risico van hogere rentes en gebrekkige bedrijfsmodellen blootgelegd.

De huidige waarderingen weerspiegelen deze risico's, waarbij de koers-winstverhouding van Amerikaanse large-caps ongunstig lijkt in vergelijking met historische gemiddelden en ten opzichte van small- en mid-caps. Nu de meeste marktvorsers een recessie voorspellen in de tweede helft van 2023, zijn aandelen van large-caps misschien wel de beste keuze op korte termijn voor beleggers.

De aantrekkelijke waarderingen van de small- en mid-caps kunnen echter ook kansen creëren. Aangezien de prestaties van deze bedrijven variëren van winstgevende bedrijven die sterke vrije kasstromen genereren en hun omzetgroei kunnen handhaven, tot bedrijven met weinig concurrentievoordelen en zwakke balansen, blijft selectiviteit in deze beleggingscategorie essentieel.

Langetermijnbeleggers doen er goed aan op zoek te gaan naar actieve beheerders die met succes stabiele small- en mid-capbedrijven kunnen identificeren die goed gepositioneerd zijn om deze volatiliteit op de korte termijn op te vangen.