bfinance: The evolving world of 'multi-manager' strategies for alternative investing

bfinance: The evolving world of 'multi-manager' strategies for alternative investing

Alternative Investing
Outlook vooruitzicht (20) Scenario.jpg

In de afgelopen vijftien jaar hebben allerlei ontwikkelingen de groei van multi-manager modellen voor 'alternative investments’ ondersteund, met name in private markets.

Beleggers zoeken nu blootstelling aan een steeds langere lijst van niet-traditionele activaklassen, sectoren en geografische gebieden. Ook de investor base voor alternatieve beleggingsstrategieën evolueert: een meer divers scala van institutionele en niet-institutionele cliënten met verschillende behoeften zoekt nu toegang tot illiquide en/of liquide alternatieve activaklassen. In dit klimaat zijn multi-managerstrategieën - waarbij gebruik wordt gemaakt van externe fondsen, interne fondsen, directe/co-investeringen of een combinatie van alle bovengenoemde - meer en meer in trek.
De ontwikkeling verliep niet van een leien dakje. Zogenaamde 'fund of fund' (FoF) of multi-manager strategieën in sectoren zoals hedgefondsen en private equity zijn in 2008 dramatisch uit de gratie geraakt.  Zwakke prestaties, risicobeheerproblemen en liquiditeitsproblemen veroorzaakten ontevredenheid en uitstroom. Veel grotere institutionele beleggers migreerden van multi-manager producten naar portefeuilles van fondsen van één beheerder in alternatieve activaklassen in de hoop te kunnen beleggen in in strategieën die zij volledig begrepen, door overdiversificatie en de extra provisielaag te vermijden.
Toch heeft het FoF-model overleefd en zich verder ontwikkeld. In een nieuw rapport beschrijft bfinance de belangrijkste recente ontwikkelingen.