Ebury: Herstel dollar door sterke economische cijfers in VS

Ebury: Herstel dollar door sterke economische cijfers in VS

Currency
Geld dollar.jpg

De veerkracht van de Amerikaanse economie blijft iedereen verrassen. Renteverhogingen worden tot nu toe goed doorstaan en zowel de bankencrisis als de impasse rond het schuldenplafond verdwijnen uit beeld.

De verruiming van de arbeidsmarkt, waar enkele tekenen voor waren, is geen werkelijkheid geworden. Inkomen, uitgaven en (helaas) prijsdruk leveren steeds weer opwaartse verrassingen op. Hierdoor beginnen de markten een extra renteverhoging in de zomer in te prijzen en heeft de Amerikaanse dollar een rally ingezet ten opzichte van vrijwel al zijn belangrijke tegenhangers. De Latijns-Amerikaanse valuta, die het tot nu toe in 2023 zo goed doen, blijven de enige uitzondering. De Mexicaanse en Colombiaanse peso voerden vorige week opnieuw de ranglijsten aan.

Het wachten is deze week op twee belangrijke cijferpublicaties: de snelle raming van de inflatie in de eurozone in mei en het Amerikaanse werkgelegenheidsrapport van mei. Vanwege de lagere energieprijzen wordt een lichte terugval van de headline-inflatie in de eurozone verwacht, maar de subindex voor de kerninflatie zal waarschijnlijk hardnekkig hoog blijven. De aandacht van de ECB gaat terecht uit naar de kerninflatie. De eerdere aanwijzingen voor een verruiming van de arbeidsmarkt zijn door de meest recente cijfers niet bevestigd. Dit betekent dat het Amerikaanse banenrapport wel eens sterke cijfers zou kunnen bevatten. De Fed zal dan in de zomer zeker voor een extra renteverhoging kiezen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De macro-economische cijfers in de eurozone hebben in de afgelopen weken tot op zekere hoogte hun kracht verloren. De PMI voor de verwerkende industrie was slecht en bovendien waren de Duitse bbp-cijfers teleurstellend. Die cijfers bevestigden dat Duitsland in een recessie is beland – hoewel het om een lichte, technische recessie gaat.

Volgens ons zijn de Duitse cijfers ongunstig beïnvloed door eenmalige gebeurtenissen zoals de beëindiging van de corona-steun. Toch zal de euro niet zo makkelijk met een rally uit de recente handelsbandbreedte ten opzichte van de dollar kunnen komen. Dit is alleen mogelijk als de marktverwachting ten aanzien van het beleid van de ECB realistischer wordt, want het kerninflatiecijfer wil maar niet (significant) dalen.

Dollar

De ‘crisis’ rond het schuldenplafond is alweer voorbij. Het akkoord zal geen aanscherping van het begrotingsbeleid opleveren. Dit betekent dat de bestrijding van de inflatie aan de Federal Reserve wordt overgelaten en niet door een strakker begrotingsbeleid zal worden ondersteund.

Het PCE-rapport van vorige week moet dan ook teleurstellend zijn geweest voor de Fed, want de inflatie stabiliseert zich ver boven het doelniveau van rond de 5% én de nominale inkomens en uitgaven stijgen op hetzelfde niveau mee. De markten hebben nu elke verwachting van renteverlagingen in 2023 geschrapt en beginnen in te prijzen dat er ergens deze zomer een extra renteverhoging komt. Deze verschuiving in de verwachtingen is de belangrijkste verklaring voor de rally van de dollar in de afgelopen weken.

Pond

De Bank of England moet vorige week flink geschrokken zijn van het CPI-rapport. Zowel het headline-cijfer als de subindex voor de kerninflatie waren een halve punt hoger dan verwacht. De kerninflatie bereikte zelfs een nieuw record in deze cyclus.

Het is duidelijk dat er verdere renteverhogingen aankomen. De markten prijzen nu meer dan vier extra renteverhogingen in. Het eindpunt van de renteverhogingen zou volgens ons zelfs boven de 6% uit kunnen komen. Om deze reden, en gezien de veerkracht van de binnenlandse vraag in het VK, zijn wij ‘bullish’ over het Britse pond.