M&G: Beleggers teleurgesteld in uitslag Turkse verkiezingen

M&G: Beleggers teleurgesteld in uitslag Turkse verkiezingen

Emerging Markets Politics
verkiezingen-rood.jpg

Eldar Vakhitov, lid van het obligatieteam voor opkomende markten bij vermogensbeheerder M&G, geeft commentaar op de uitslag van de Turkse verkiezingen en de impact op de Turkse economie.

'De uitslag van de verkiezingen in Turkije is een grote teleurstelling voor beleggers. Zij hadden gehoopt dat de oppositie zou winnen en dat daarmee een terugkeer naar een meer conservatief economisch beleid zou worden ingezet. Maar de huidige coalitie wist de meerderheid in het parlement te behouden en president Erdogan gaat de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in als de favoriet', zegt Vakhitov.

'De uitslag van de verkiezingen weegt zwaar op het kredietprofiel en dus ook op de economische kwetsbaarheid van het land. Turkije heeft te maken met een torenhoge inflatie die wordt gefaciliteerd door het soepele monetaire beleid en de reserves worden uitgeput om de lira voor een vrije val te behoeden. Daarnaast wordt een normale marktwerking tegengewerkt en er heerst bovendien twijfel of de macro-economische cijfers die naar buiten worden gebracht door de overheid wel kloppen', stelt Vakhitov.

'Het resultaat van dit alles: buitenlandse beleggers keren Turkije nog vaker de rug toe. Hierdoor wordt het land afhankelijk van minder transparante financieringsbronnen. Zelfs als de oppositie de nieuwe president mag leveren, betekent dit niet dat de economische vooruitzichten meteen opbloeien. De partij van Erdogan heeft immers de meerderheid in het parlement en dat leidt tot meer politieke onzekerheid', besluit Vakhitov.