DWS: Huwelijk Dax en industrie-orders lijkt voorbij

DWS: Huwelijk Dax en industrie-orders lijkt voorbij

Germany
Koersgrafiek (06) koers pijl omhoog stijging

De Dax en de Duitse orderpijplijn bewegen in twee geheel verschillende richtingen, zo blijkt uit de grafiek van de week van de Duitse vermogensbeheerder DWS. Dit is ongebruikelijk.

De meest voor de hand liggende oorzaak zijn haperingen voortvloeiende uit de pandemie. In zowel 2021 als 2022 werden door bedrijven hogere voorraden dan normaal aangelegd omdat ze zich alvast schrap wilden zetten voor mogelijke aanleveringsproblemen.

Tegelijkertijd was er sprake van een enorme stijging van nieuwe orders bij Duitse bedrijven. Hun klanten sorteerden alvast voor op het eind van de pandemie en een economisch herstel. Hierdoor zijn de orderboeken nog altijd tot aan de nok gevuld, ondanks het feit dat het aantal nieuwe orders afneemt.

15052023 DWS

Maar is het feit dat er minder nieuwe orders zijn iets om ons zorgen over te maken? DWS stelt dat mits er geen sprake is van een structurele trend, het in lijn is met de economische verwachtingen voor dit jaar: geen hausse, geen crash, eerder een saaie cyclus.

Dit verklaart echter niet waarom de Dax nabij haar piek handelt. Volgens DWS ligt dat aan de recordwinsten. En als we de analisten mogen geloven, is het einde hiervan nog niet in zicht. Zelfs als men deze positieve visie niet deelt, meent DWS dat de Dax dit jaar naar verhouding beter zal renderen dan de wereldwijde benchmark.