MFS: Obligaties maken comeback

MFS: Obligaties maken comeback

Fixed Income
Welkom aan boord welcome on board (foto Mabel Amber)

Steeds lastiger voor beleggers om een overweight in private debt te verantwoorden, zeker nu een recessie dreigt.

De afgelopen tien jaar vormden een perfect beleggingsklimaat voor private debt. Door de absurd lage rentes in de obligatiemarken zochten beleggers hun heil in private debt, en met succes. Maar nu de rente omslaat, zijn er ook weer meer mogelijkheden voor beursgenoteerde obligaties. De beleggingsklasse maakt een comeback, ziet Benoit Anne, Hoofdstrateeg bij MFS.

‘Na de financiële crisis ging private debt plots als een trein: het totale vermogen onder beheer groeide sinds 2009 met 12,5% per jaar en tikte in 2021 $ 1200 miljard aan. Dit was vooral te danken aan de vele rondes aan monetaire versoepeling van centrale banken (waardoor de rente op fixed income instortte). Bovendien moesten banken na de financiële crisis hun kapitaalbuffers opnieuw opbouwen, dus was er vanuit de bancaire sector minder geld voor leningen, wat kansen bood voor private debt-beleggers,’ aldus Anne.

Einde rentecyclus

Het tij lijkt echter gekeerd voor deze onderhandse leningen, nu obligaties weer een aantrekkelijk – en minder risicovol – alternatief bieden. Daartegenover staat dat de fluctuerende rente – van oudsher een aantrekkelijke eigenschap van private debt – nu tegen de assetklasse kan werken. De meeste centrale banken zijn aan het eind van hun rentecyclus gekomen. Als de rentes weer dalen en de inflatie zijn hoogtepunt heeft behaald, werkt dat in het nadeel van private debt.

Private debt is ook notoir minder liquide dan de meeste obligaties, omdat onderhandse leningen nu eenmaal minder makkelijk te verhandelen zijn. Juist de afgelopen twee jaar, met de Britse pensioencrisis in 2022 en de stress bij banken de laatste maanden, waren een strenge herinnering hoe belangrijk liquiditeitsrisicomanagement is voor beleggers. Het wordt dus steeds lastiger voor beleggers om een overweight in private debt te verantwoorden, zeker nu een recessie dreigt.