Alpha Research: Verwachte langetermijnrendement stijgt weer

Alpha Research: Verwachte langetermijnrendement stijgt weer

Long Term Investing
Outlook vooruitzicht (02)

Na jaren stijgen de voor pensioenfondsen belangrijke langetermijn rendementsverwachtingen weer, naar 6.8%.

In het eerste kwartaal van 2023 is het verwachte rendement voor wereldwijde aandelen voor de komende 10 jaar gestegen van 6,5% naar 6,8%. Ook de verwachting voor het rendement op wereldwijde overheidsobligaties is toegenomen en bedraagt 2,8%. Dat concludeert Alpha Research aan de hand de consensus van de verwachtingen van ruim 40 asset managers wereldwijd met een gezamenlijk beheerd vermogen van $ 38 miljard.

‘De ‘expected returns’ worden vastgesteld aan de hand van vier bouwstenen: 1) reële winstgroei 2) dividendopbrengst 3) inflatie en 4) waardering’, zo informeert Eelco Ubbels, Directeur van Alpha Research. ‘Uit de analyse blijkt dat de waarderingscomponent de oorzaak is voor een positieve bijdrage van 0,3% voor de komende tien jaar.’ De cijfers voor de andere drie zijn respectievelijk 1,8%, 2,2% en 2,5%.

De ‘expected returns’ zijn uitgedrukt in Amerikaanse dollars. In Euro komen de rendementen op basis van de Euro Dollar Forwards 0,6% lager uit, waarmee de verwachte opbrengst van aandelen wereldwijd in Euro voor de komende 10 jaar 6,2% bedraagt.

‘Een consensus van expertmeningen kan een belangrijke rol spelen bij de inrichting van de strategische beleggingsportefeuilles van professionele beleggers’, vervolgt Ubbels. ‘In de afgelopen jaren was er een neerwaartse trend in de lange termijn verwachtingen van vermogensbeheerders, maar sinds begin 2022 worden de verwachtingen naar boven bijgesteld. Deze kentering ligt in lijn met het oplopen van de rente. Wat opvalt in dit rapport is dat in het eerste kwartaal van dit jaar de rente is gestagneerd, maar de verwachte beleggingsrendementen verder zijn opgelopen.’