PGIM Wadhwani: Hoge correlatie mogelijk nog jarenlang een bron van frustratie

PGIM Wadhwani: Hoge correlatie mogelijk nog jarenlang een bron van frustratie

Fixed Income Equity
Koersgrafiek (12) analyse rapportage

De geschiedenis leert dat correlatietrends tussen aandelen en obligaties lang kunnen aanhouden. De huidige, verhoogde correlatie kan daarom nog jarenlang een bron van frustratie zijn voor long-only beleggers.

Dit ondersteunt de behoefte aan strategieën die een positief rendement kunnen leveren ongeacht de marktomstandigheden, zegt Michael Dicks, Chief Economist bij systematische belegger PGIM Wadhwani. 

Wendbaarheid en de mogelijkheid breed te beleggen waren cruciaal om de omstandigheden in 2022 te doorstaan. De stijgende inflatie en de inspanningen van de centrale banken om die te beteugelen, wakkerden de onzekerheid over de wereldeconomie aan. Ook nu zijn de economische vooruitzichten nog altijd onzeker en de geopolitieke risico's groot. Daarom verwacht Dicks dat een groot aanpassingsvermogen dit jaar net zo belangrijk zal zijn als vorig jaar.

'We moeten accepteren dat er altijd onvoorziene dingen zijn die de markten zullen beïnvloeden. In plaats van ze simpelweg te zien als bedreigingen die de portefeuille kunnen schaden, beschouwen wij ze als kansen.'

PGIM Wadhwani houdt op geopolitiek vlak bijvoorbeeld de betrekkingen tussen de VS en China nauwlettend in de gaten en is van mening dat het de moeite waard kan zijn om strategieën op basis van het oordeel van (externe) deskundigen te ontwikkelen als er tekenen zijn die wijzen op een duidelijke verslechtering van de relatie.

Bank of Japan

Op economisch vlak ziet Dicks onder meer een potentiële kans in Japan. Daar staat de Bank of Japan onder druk om haar rentecurvebeleid los te laten juist op het moment dat een nieuw benoemde gouverneur het roer wil overnemen. 'Als de centrale bank een duidelijke draai maakt, kan de rente snel een heel eind oplopen, vooral als de economische fundamentals een eerste verhoging van de officiële rente op korte termijn ondersteunen.'