Jennison Associates: Opkomende markten kunnen profiteren van spanningen VS en China

Jennison Associates: Opkomende markten kunnen profiteren van spanningen VS en China

Emerging Markets China United States
Handelsconflict VS-China.jpg

Volgens het IMF zal de groei in opkomende markten dit jaar licht toenemen tot 4%, gesteund door de heropening van China. Daarentegen zal de verwachte groei in ontwikkelde markten meer dan halveren tot 1,2%. Dit komt overeen met eerdere jaren waarin de bbp-groei in opkomende markten gemiddeld ruim boven die van ontwikkelde markten lag.

Relatieve marktrendementen laten echter doorgaans het tegenovergestelde beeld zien, zegt Raj Shant, Managing Director en portfoliospecialist bij Jennison Associates.

'Beleggers, vooral in EM-indexfondsen, komen er vaak snel achter dat de markt niet de economie is, en de economie niet de markt. Dit komt vooral doordat de economische groei in opkomende markten sterk wordt gedreven door een beperkt aantal dynamische en innovatieve bedrijven. Maar liefst 60% van de bedrijven creëert tijdens een gemiddelde economische cyclus namelijk weinig of geen economische waarde.

Hoewel dit de teleurstellende rendementen voor beleggers in opkomende markten helpt verklaren, toont het aan hoe belangrijk het is om met een actieve aanpak de beste groeiaandelen te identificeren. Bijvoorbeeld in mobiele betalingen. Door de beperkte aanwezigheid van traditionele bankdiensten en vaste telefoonlijnen zijn sommige bedrijven uit opkomende markten hierin wereldleider.

Binnen opkomende markten blijft China een sterke motor; veel economieën profiteren van de heropening van het land. Maar mogelijk ook van de oplopende spanningen tussen dit land en de VS. Wij zien dat producenten hun productie meer willen spreiden om minder afhankelijk te worden van China in hun toeleveringsketen en ook om minder blootgesteld te zijn aan (geo)politieke risico's. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld een ‘China+1’-strategie, waarbij naast China ook capaciteit wordt opgebouwd in andere opkomende markten.

Dit kan leiden tot meer hoogwaardige banen en een toename van de export in landen als India, Mexico of Turkije. De grootste begunstigde zou India kunnen zijn, al zijn de huidige marktwaarderingen wellicht hoger dan het winstgroeipotentieel op korte termijn. India heeft sterke structurele voordelen, waaronder een onderwijssysteem dat enkele topmanagers van Silicon Valley heeft voortgebracht. Ook groeit het Indiase aandeel in de wereldwijde octrooimarkt voortdurend, wat in onze ogen staat voor echte innovatie.'