MFS: Fed kan cyclus van renteverhogingen tijdelijk pauzeren

MFS: Fed kan cyclus van renteverhogingen tijdelijk pauzeren

Interest Rates Fed
Federal Reserve Washington.png

De Federal Reserve kan de cyclus van renteverhogingen tijdelijk pauzeren als de ontwikkelingen in de markten en bancaire sector verslechteren.

Dit stelt Erik Weisman, Hoofdeconoom bij de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS, in een vooruitblik op de vergadering van de Fed deze week.

'De vraag die iedereen zichzelf stelt voorafgaande aan de FOMC-bijeenkomst. is of de onrust in de Amerikaanse en Europese bancaire sector een impact gaat hebben op de Amerikaanse economie. En als dat zo is, hoe gaat dit dan het monetaire beleid van de Fed beïnvloeden op de korte en de middellange termijn?'

Denkt de markt dat de problemen bij deze banken tot systeemproblemen gaan leiden? 'Ik denk dat het vooralsnog onwaarschijnlijk is dat dit zich zal ontwikkelen tot een zwarte zwaan die een financiële crisis aankondigt.'

Weisman verwacht dat het basisscenario voor de Fed nog altijd is om de rente te blijven verhogen, vooral gezien de beslissing van de ECB vorige week tot een verhoging van 50 basispunten. Maar de situatie blijft zeer onzeker en de ontwikkelingen volgen elkaar snel op. En al hebben de Fed en de Zwitserse centrale bank snel en daadkrachtig gehandeld, de markten blijven zoeken naar kwetsbare doelwitten. De situatie kan snel verslechteren en dit kan de Fed ertoe dwingen om de renteverhogingen voorlopig in de pauzestand te zetten, denkt Weisman.