Ebury: Onrust bij banken, renteverwachtingen kelderen

Ebury: Onrust bij banken, renteverwachtingen kelderen

Interest Rates
Koersgrafiek (08) koers pijl omlaag daling crisis

De renteverwachtingen maakten vorige week wilde bewegingen en gingen vooral omlaag.

De markten hikten tegen het idee aan dat de banken hun financiële condities kunnen gaan verkrappen, wat een vroegtijdig einde zou betekenen voor de renteverhogingen door centrale banken.

Ook Credit Suisse jaagt de markten angst aan. Deze bank heeft in de afgelopen maanden zware verliezen geleden, hoewel er hele andere oorzaken in het spel waren dan bij de SVB. Vergeleken met de heftige bewegingen van de rentetarieven was de FX vorige week bijna ingetogen.

Toch waren de bewegingen niet eenvoudig te verklaren. Een van de veilige havens (de Japanse yen) presteerde vorige week beter dan alle andere valuta, terwijl andere veilige havens (de Zwitserse frank en de Amerikaanse dollar) juist daalden. Misschien was dit niet zo verrassend, want deze laatste twee valuta behoren tot de epicentra van de bankproblemen.

De Latijns-Amerikaanse valuta daalden, zoals bij zoveel risico-aversie te verwachten was. De Aziatische valuta stegen juist. De crisis lijkt deze economieën niet te raken en het verhaal van de heropening van de Chinese economie staat nog steeds centraal.

Ook deze week wordt waarschijnlijk volatiel, want de handel moet het nieuws over de banken verwerken en er is een bijeenkomst van de Fed. Het is heel lastig te voorspellen wat deze laatste gaat doen. Men moet een balans vinden tussen de aanhoudende inflatiedruk en de mogelijke verkrapping van de financiële condities door de problemen bij banken in de VS.

Op het moment van schrijven heeft de andere grote Zwitserse bank, UBS, ingestemd met de aankoop van Credit Suisse als onderdeel van een afsprakenpakket met omvangrijke overheidsgaranties. Wij denken dat deze daadkracht in combinatie met de impliciete garantstelling voor alle banktegoeden in de VS voldoende moet zijn om de crisis te bedwingen.

We verwachten dat de Fed de rente deze week met 25 basispunten verhoogt. Maar de situatie kan natuurlijk snel veranderen.