Ortec Finance: Woningen minder betaalbaar ondanks landelijke prijsdaling

Ortec Finance: Woningen minder betaalbaar ondanks landelijke prijsdaling

Real Estate
Vastgoed (10)

Met een gemiddelde afname van 0,31% zette de daling van de huizenprijzen ook in januari door. Een iets grotere daling dan in december werd gemeten. Desondanks is er geen sprake van beter betaalbare woningen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Ortec Finance uitvoerde voor hun maandelijkse woningmarktanalyse.

Hoewel de prijsontwikkeling van huizen licht negatief blijft, zijn de hypotheekrentes juist gestegen. Deze trends in tegengestelde richting hebben per saldo tot gevolg dat koopwoningen minder betaalbaar zijn geworden. In januari 2023 moest je bijvoorbeeld 7,1% meer verdienen dan in januari 2022 om voor dezelfde hypotheek in aanmerking te komen. Ortec Finance onderzocht deze ontwikkeling al in februari, nu is het onderzoek aangevuld met de meest recente cijfers.

Steekproef toont aan: wonen duurder dan vorig jaar

In het onderzoek van februari werd het meest gemiddelde woningtype volgens het CBS in de meest gemiddelde gemeente van Nederland volgens onderzoeksbureau Whooz . onder de loep genomen. Dit rijtjeshuis in de Ambachtenbuurt in Alphen aan de Rijn fungeerde deze maand opnieuw als uitgangspunt. Ortec Finance berekende de waarde van de voorbeeldwoning in januari, juli en december 2022, en in januari 2023. De resultaten zijn in de tabel hieronder te zien.

Kleine, gunstige ontwikkelingen

Naast de forse stijging van het benodigde jaarinkomen en de rentelasten sinds januari 2022 liet de nieuwe steekproef een gunstige ontwikkeling zien ten opzichte van de maand ervoor. Zo nam het benodigde jaarinkomen voor het afsluiten van een hypotheek tussen december 2022 en januari 2023 licht af en bleef het bruto maandbedrag ongeveer hetzelfde.

NHG-grens verhoogd

In 2023 is de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) verhoogd van € 355.000 naar € 405.000. Bij het meefinancieren van energiebesparende maatregelen in de hypotheek geldt een nog hogere NHG-grens: € 429.300. Hierbij dient het aanvullende bedrag volledig gebruikt te worden voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen.

De verhoging van de NHG-grens maakt het voor meer mensen mogelijk om te profiteren van gunstigere hypotheekrentes. Voor de woning in het onderzoek komt dit neer op zowel een lager benodigd inkomen als ongeveer € 100 lagere bruto maandlasten.

Aantal transacties

In januari 2023 werden er ongeveer 13.000 woningtransacties geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met dezelfde maand een jaar eerder. In december werden aanzienlijk meer woningen verkocht. Dat is echter een normaal seizoenseffect, zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.