DWS: Renteverhogingen ondanks onrust op de markten

DWS: Renteverhogingen ondanks onrust op de markten

Interest Rates
Rente (01)

De onrust op financiële markten houdt aan en de koersen schommelen hevig. De ECB en de Fed staan voor de moeilijke taak om te navigeren door dit nieuwe klimaat, schrijft vermogensbeheerder DWS in bijgevoegde CIO Flash Another volatile day for financial markets.

De markten hielden tot voor kort nog rekening met een renteverlaging van de Fed op afzienbare termijn, maar daar lijkt nu geen sprake meer van. De markten prijzen voor dit jaar nog drie renteverlagingen en voorzien, zo is ook op te maken uit de daling van de olieprijs, een forse krimp van de economische activiteit in 2023, aldus DWS.

'Ondanks de huidige extreme volatiliteit is het van belang om het grotere plaatje niet uit het oog te verliezen. En dat plaatje ziet er rooskleuriger uit. Centrale banken willen de inflatie onder controle krijgen en hebben daarvoor een economie nodig die is afgekoeld. Dit doel is de afgelopen dagen in ieder geval dichterbij gekomen. De heftige reactie deze week op de beurzen wijst erop dat beleggers zich zorgen maken over systeemrisico’s. Maar er zijn meer verschillen dan overeenkomsten tussen de financiële crisis van 2008 en wat we nu meemaken', aldus DWS.

'De onrust en spanningen van de afgelopen week zorgt er wellicht voor dat banken een stap terugdoen en het aantal risicovolle financieringen zullen verlagen: precies wat de centrale banken willen.'

Temidden van de marktonrust moeten de centrale banken rentebesluiten nemen. DWS verwacht nog altijd dat de Fed en de ECB de rente verhogen: de ECB vandaag met 50 basispunten en de Fed volgende week met 25 basispunten.