Ebury: Omvallen SVB harde klap voor risicoactiva

Ebury: Omvallen SVB harde klap voor risicoactiva

Currency
Geld 3.jpg

Het eerste grote slachtoffer van de ongekend snelle stijging van de Amerikaanse rentetarieven is gevallen: in Californië had een middelgrote bank ernstige fouten gemaakt in zijn rentebeleid.

De aandelenmarkten sloten vrijdag met koersdalingen. De Zwitserse frank en de Japanse yen, traditioneel veilige havens op de valutamarkten, kwamen bovenaan de ranglijsten te staan. De koers van de euro bleef opvallend vlak en die van het Britse pond steeg zelfs nog een beetje. Dit wijst erop dat de markten het als een Amerikaans probleem zien.
 
Het omvallen van de Silicon Valley Bank heeft, in combinatie met het wisselvallige Amerikaanse banenrapport van vrijdag, in de afgelopen dagen ook geleid tot een heftige neerwaartse herprijzing van de verwachte Amerikaanse rentetarieven. De dollar is hierdoor verder onder druk komen te staan. Een renteverhoging van 50 basispunten door de Fed in maart, zoals FOMC-voorzitter Powell dinsdag leek aan te geven, zou nu zeker van tafel moeten zijn.
 
Sinds de sluiting van de markt afgelopen vrijdag hebben de verantwoordelijke Amerikaanse autoriteiten krachtig ingegrepen om een run op de banken te voorkomen en heeft HSBC aangekondigde Britse tak van de Silicon Valley Bank te kopen.
 
Wij denken dat de ingreep de spaarders bij Amerikaanse regionale banken gerust zal stellen en dat de valutamarkten zich binnenkort weer op de inflatiecijfers en het beleid van de centrale banken zullen richten. Het wordt wat dat betreft een belangrijke week, want dinsdag wordt het CPI-inflatierapport gepubliceerd. Vervolgens krijgen we donderdag de ECB-bijeenkomst van maart. Iedereen verwacht een renteverhoging van 50 basispunten. De problemen rond een Amerikaanse bank zullen daar waarschijnlijk niets aan veranderen.