Ebury: Angst voor inflatie terug op markten

Ebury: Angst voor inflatie terug op markten

Inflation Currency
Inflatie (05) rente

De wereldwijde inflatie lijkt nog lang niet onder controle te zijn.

De renteverhogingen zijn tot nu toe kennelijk onvoldoende geweest om de inflatie terug te brengen naar het doel. De inflatiecijfers zijn weer een opwaartse verrassing, de economische groei herstelt zich overal en de arbeidsmarkt blijft heel krap.

In deze context is het goed mogelijk dat het eindpunt van de renteverhogingen op 6% uitkomt – en dat niet alleen in de VS. De markten hebben het er moeilijk mee. De koersen van obligaties en aandelen dalen beide even hard. De dollar rallyt, omdat van de Federal Reserve een steeds hogere rente wordt verwacht en de munt een ‘veilige haven’ is. Het is een forse rally ten opzichte van alle G10-valuta en de meeste grote valuta uit opkomende markten.

Deze week kijkt iedereen uit naar de belangrijke economische cijfers die tegen het einde van de week verschijnen, vooral die uit de eurozone. Vrijdag worden de mondiale PMI-indicatoren voor economische activiteit gepubliceerd, maar die zullen waarschijnlijk niet veel afwijken van de voorlopige cijfers die al bekend zijn gemaakt.

De dag daarvoor verschijnt het cruciale flashrapport over de inflatie in de eurozone in februari. Als dit opnieuw een opwaartse verrassing wordt, zou het door de markten ingeprijsde eindpunt van de renteverhogingen wel eens boven de 4% uit kunnen komen. Volgens ons is dit nog steeds een bescheiden getal, gezien de opgave waar de ECB voor staat. Wij denken dat de euro hierdoor weer boven in zijn recente bandbreedte terecht kan komen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Wie nog dacht dat de renteverhogingscyclus van de ECB bijna afgerond is, werd vorige week door de cijfers over de eurozone uit de droom geholpen. De PMI-indicatoren voor economische activiteit van februari waren een regelrechte opwaartse verrassing.

Een recessie in de eurozone is volgens ons nu ondenkbaar. Bovendien werd het inflatierapport – zowel het kerncijfer als het headlinecijfer – naar boven bijgesteld. Deze week verwachten we meer van hetzelfde: een flashrapport over de prijzen dat ook dit keer geen neerwaartse trend van de kerninflatie zal laten zien.

Zoals wij al hadden verwacht, zegt de ECB nu steeds nadrukkelijker dat men bezorgd is over de hardnekkigheid van deze belangrijke subindex voor de inflatie. De ‘hawkish’ toon wordt hiermee gerechtvaardigd. Wij denken dat deze binnenkort een bodem onder de koers van de gemeenschappelijke munt zal leggen.

Pond

De PMI-indicatoren voor economische activiteit waren een behoorlijke positieve verrassing. Ze wijzen nu weer duidelijk op economische groei en spreken het narratief dat een recessie op komst is, rechtstreeks tegen. Net als alle andere G10-valuta verloor het Britse pond terrein ten opzichte van de dollar, maar het wist de week toch bijna boven in de ranglijsten af te sluiten.

Het sentiment rond het pond lijkt zo ‘bearish’ te zijn dat iedereen hem al heeft verkocht, en er hangt wat optimisme in de lucht over gesprekken die tot de afronding van de Brexit-overeenkomst met de Europese Unie moeten leiden. Er staat in het VK deze week niet veel op de agenda, dus zal de handel in het pond bepaald worden door gebeurtenissen elders.

Dollar

De economische cijfers uit de VS bevestigden dat de economie nog steeds op volle kracht doordendert. Zowel de cijfers over de huizenmarkt als die over het ondernemers- en het consumentenvertrouwen waren opwaartse verrassingen. Bovendien was ook de favoriete inflatiemaatstaf van de Federal Reserve een opwaartse verrassing. De neerwaartse trend is volledig verdwenen en en er lijkt zelfs weer een stijging te zijn.

Deze week staat er niet veel op de agenda. De markten richten zich op het volgende cruciale datapunt, dat volgende week wordt gepubliceerd: het arbeidsmarktrapport van februari. Deze week zal de aandacht uitgaan naar toespraken van Fed-vertegenwoordigers.