Ebury: Goede cijfers VS, hogere rendementen, sterkere dollar

Ebury: Goede cijfers VS, hogere rendementen, sterkere dollar

Currency
Geld dollar euro (04)

De rebound van de dollar ging vorige week door. Eventuele renteverlagingen door de Fed worden nu steeds verder in de toekomst verwacht.

De Amerikaanse cijfers wijzen op een sterke economie en de Fed is ‘hawkish’. De koersen van risicoactiva vielen enigszins terug, de rentetarieven bleven sterk stijgen en de dollar eindigde de week hoger ten opzichte van de meeste valuta. In het algemeen was het beeld vorige week gemengd.

In het algemeen was het beeld vorige week gemengd. Sommige valuta, bijvoorbeeld de Zweedse kroon en de Mexicaanse peso, presteerden bovengemiddeld nadat de centrale banken van deze landen hadden aangegeven de rentes te willen verhogen.

De houding van de centrale banken en de daarop gebaseerde verwachtingen voor het eindpunt van de renteverhogingen op korte termijn in de verschillende valutazones blijven tot nu toe in 2023 de bepalende factoren op de valutamarkten.

 

Belangrijke valuta in detail

 

Euro

Er was vorige week nauwelijks economisch nieuws in de eurozone. De handel in de euro werd vooral door gebeurtenissen elders bepaald. Ook deze week zal dit zo zijn. Het bbp-rapport van het vierde kwartaal verschijnt later dan de rapporten in de meeste afzonderlijke landen, dus er zal niet veel nieuws in staan. Vooral de Amerikaanse CPI-cijfers van dinsdag en ook de toespraak van voorzitter Lagarde kunnen deze week voor beweging op de markten zorgen.

Pond

De bevestiging dat het VK in het laatste kwartaal van 2022 toch niet in een recessie is geraakt, heeft beleggers min of meer gerustgesteld. Hierdoor wist het Britse pond vorige week stand te houden tegenover de rallyende dollar en steeg zijn koers ten opzichte van die van de euro. Verder waren er vorige week niet veel cijfers, maar deze week is dat heel anders.

Wij denken dat er halverwege de week wat vuurwerk te zien zal zijn, in de tijd tussen het verschijnen van het Amerikaanse inflatierapport op dinsdag en het Britse op woensdag. Ook het arbeidsmarktrapport van dinsdag wordt belangrijk, maar de markten zijn voorlopig vooral geïnteresseerd in de inflatiecijfers.

De marktconsensus over de kerninflatie (de inflatie zonder voedsel- en energieprijzen) ligt duidelijk boven de 6%. Dit betekent volgens ons niet veel goeds voor de meest recente poging tot een ‘dovish ommezwaai’ van de Bank of England.

Dollar

De secundaire publicaties in de VS, waaronder de wekelijkse uitkeringsaanvragen, het consumentenvertrouwen en de bijgestelde CPI-cijfers, bevestigden alle het beeld van een sterke economie dat het banenrapport de week ervoor al schetste.

Ons valt op dat de kerninflatie in december iets naar boven is bijgesteld. Gezien deze ontwikkeling en het recente herstel van hoogfrequente indicatoren als de verkopen van tweedehands auto’s zetten de markten zich nu schrap voor een verdere stijging van de maandelijkse kerninflatie met 0,4%. Dit komt grofweg neer op een inflatie van 5% per jaar.

De Fed zal zich daar zeker niet prettig bij voelen. We verwachten dan ook dat de opwaartse druk op de rendementen zal aanhouden en een renteverlaging in 2023 steeds verder uit het zicht verdwijnt.