PGIM Fixed Income: Cyclische en structurele tegenwind voor Chinese economie

PGIM Fixed Income: Cyclische en structurele tegenwind voor Chinese economie

China
China

Naast de heropening van de economie zouden de gestabiliseerde vastgoedsector en fiscale stimulansen voor de infrastructuursector voldoende moeten zijn om de Chinese economie in 2023 te doen opveren. PGIM Fixed Income houdt daarom vast aan zijn boven consensus liggende groeiverwachting van 5,7% voor dit jaar, wat de groeipijn in ontwikkelde markten enigszins zal verzachten.

“Voorbij de korte termijn zien wij echter niets dan tegenwind - zowel cyclisch als structureel - voor de op één na grootste economie ter wereld”, zegt Daleep Singh, Chief Global Economist bij de Amerikaanse obligatiemanager. 

In cyclisch opzicht stokt de buitenlandse vraag, vorig jaar nog China's enig overgebleven groeiaanjager, nu de mondiale consument de broekriem aanhaalt. Structurele tegenwind stelt de groei op lange termijn nog meer op de proef.

Vastgoed

Singh: “In het verleden waren de schuldgedreven investeringen in vastgoed een belangrijke groeiaanjager, maar wij verwachten niet dat die zullen terugkeren. Bovendien strekken de overinvesteringen zich uit tot veel andere sectoren, waardoor verdere kapitaalaccumulatie een onwaarschijnlijke groeiaanjager wordt. Daarnaast neemt de groei van de beroepsbevolking af als gevolg van de snelle vergrijzing.” 

Middeninkomensval

Het meest verontrustende aspect van China's langetermijngroei is echter de sterk verminderde groei van de totale factorproductiviteit (TFP). “Als de geschiedenis een leidraad is, dan is China's TFP-stijging vertraagd tot een tempo dat onvoldoende lijkt om aan de middeninkomensval te ontsnappen”, aldus de econoom.