MKB Financiering: 40% ondernemers zoekt financiering buiten banken om

MKB Financiering: 40% ondernemers zoekt financiering buiten banken om

Private Equity SME loans
Investeringen.jpg

Door Ronald Kleverlaan, Voorzitter van Stichting MKB Financiering

Ondernemers die financiering zoeken, vragen dit steeds vaker bij non-bancaire financiers aan. 40% doet dit al uitsluitend bij non-bancaire financiers.

Dit blijkt uit cijfers over de non-bancaire financieringsmarkt van Stichting MKB Financiering en van het CBS. Hierbij worden ook steeds vaker gespecialiseerde financieel adviseurs voor ondernemers ingeschakeld. De mkb-financieringsmarkt is sterk in ontwikkeling. Ging een ondernemer enkele jaren geleden nog standaard naar een bank om een financiering aan te vragen, tegenwoordig klopt een ondernemer nog maar in de helft van de gevallen hier aan. Slechts 33% van de jonge bedrijven doet een aanvraag via een bank.

Zoektocht loopt steeds vaker via online kanalen en adviseur

Ondernemers maken steeds meer gebruik maken van online kanalen om op zoek te gaan naar financiering. Afgelopen jaar maakte 33% al gebruik van een onafhankelijke financieel adviseur bij de begeleiding van een aanvraag. Het aantal (kleine) ondernemers dat zich laat begeleiden door een accountant neemt echter steeds verder af. Was dit vorig jaar nog 40%, dit jaar was dit nog maar 35%. Net als voor financieel advies voor consumenten zal het financieel advies voor ondernemers steeds meer door een onafhankelijke adviseur worden gedaan.

Zoektocht naar andere vormen van financiering is niet altijd succesvol

Door de onzekere economische situatie is het voor ondernemers steeds lastiger om financiering te vinden via de traditionele kanalen. Doordat ondernemers steeds vaker online starten met de zoektocht naar financiering, is het voor hen niet altijd duidelijk wat betrouwbare financiers zijn. Via initiatieven zoals Passend Financieren kunnen ondernemers alsnog de juiste financier of adviseur vinden om financiering aan te vragen.