T. Rowe Price: China veert weer op in het Jaar van het Konijn

T. Rowe Price: China veert weer op in het Jaar van het Konijn

China
China (8)

In China begint op 22 januari aanstaande het Jaar van het Konijn, dat volgens de Chinese dierenriem symbool staat voor welvaart en een lang leven. Wenli Zheng, Portfolio Manager van het China Evolution Equity Strategy van T. Rowe Price meent dat dit jaar voor Chinese aandelen ook voorspoedig zal zijn.

Sinds het partijcongres in oktober hebben de Chinese beleidsmakers hard gewerkt aan de aanpak van de twee grootste problemen die de Chinese economie en aandelenmarkt in de afgelopen 18 maanden hard naar beneden hebben getrokken: Covid en de vastgoedsector. In de eerste plaats is het covid-beleid met de heropening duidelijk bijgesteld. Daarnaast wordt verwacht dat de 16 maatregelen ter ondersteuning van de vastgoedsector het herstel van deze bedrijfstak zal stimuleren. 
 
Unieke fase economische cyclus
 
Voor beleggers die op zoek zijn naar waar zij hun kapitaal kunnen beleggen, springt China eruit, niet in het minst omdat de inflatie er laag is, wat in schril contrast staat met alle andere grote economieën. Waar de westerse wereld kampt met stijgende rente en kwantitatieve verkrapping, volgt China een andere koers door een accommoderend monetair en budgettair beleid te voeren om de economische groei te ondersteunen. De huidige economische uitdagingen van China zijn niet het gevolg van een ongebreidelde inflatie, maar van een zero covid-beleid in combinatie met een zelf veroorzaakte vastgoedvertraging. Zheng ziet een verbetering op beide terreinen. 
 
De stijging van het aantal besmettingsgevallen door de heropening van China zal op korte termijn economisch pijn doen, zoals blijkt uit de zwakke PMI in december. Zheng denkt echter dat het tempo van het herstel ook sneller kan verlopen dan de markt verwacht. De heropening zal waarschijnlijk een belangrijke impuls geven aan de binnenlandse consumptie en private investeringen.
 
Met de institutionele beleggingen in Chinese aandelen op het laagste punt in vijf jaar en de voor de conjunctuur gecorrigeerde waarderingen ver onder het gemiddelde, is de risico/rendementsverhouding volgens Zheng nu gunstig. De Chinese bedrijfswinsten werden in 2022 gedrukt door Covid en de vastgoeddaling. De consensus verwacht echter dat de groei van de Chinese winst per aandeel in 2023 versnelt van 2% in 2022 tot 10%. Anderzijds wordt verwacht dat de wereldwijde groei van de winst per aandeel (MSCI ACWI) zal vertragen van 7,5% in 2022 tot 3,7% in 2023. Zheng denkt dat China zich in een unieke economische cyclus bevindt en verwacht dat de bedrijfswinsten in 2023 aanzienlijk zullen versnellen.
 
China blijft een essentieel onderdeel van de Global Supply Chain
 
De kracht van China's toeleveringsketen is robuust ondanks alle zorgen over een eventuele ontkoppeling. De directe buitenlandse investeringen in China zijn in 2022 met ongeveer 20% gestegen. De Chinese industriële investeringen waren in 2021 goed voor meer dan 60% van het wereldwijde totaal en de industriële productie voor 30% van het wereldwijde totaal. 
 
China heeft aandeel verloren in arbeidsintensieve sectoren zoals kleding, meubels en elektronica-assemblage. Anderzijds heeft het land snel aandeel gewonnen in technologie-intensieve sectoren zoals auto-onderdelen, elektronische componenten en andere apparatuur (zoals in verband met EV-batterijen, slimme netwerken en fracking). De Chinese demografie is veranderd van een rugwind in een tegenwind, maar het onderwijs/techniekdividend betaalt zich nog maar net uit. In China studeren jaarlijks meer nieuwe bèta/technici af dan in alle OESO-landen samen. 
 
In strategische hightechsectoren, zoals geavanceerde halfgeleiders, biotechnologie en mogelijk elektrische voertuigen, is sprake van selectieve ontkoppeling. Dit kan de ontwikkeling van China op bepaalde gebieden, zoals krachtige computers en kunstmatige intelligentie, afremmen. Aan de andere kant heeft de bezorgdheid over de veiligheid van de toeleveringsketen bijgedragen tot een snellere lokale vervanging op het gebied van energie, halfgeleiders, analoge technologie en medische apparatuur.
 
Uitbreiding marktleiderschap
 
Volgens Zheng blijft China een aantrekkelijk land voor beleggers maar net als het konijn is het belangrijk dat zij wendbaar blijven en snel bewegen. Zheng verwacht dat het Chinese marktleiderschap zich zal verbreden en dat beleggers verder moeten kijken dan de bekende megacaps om toekomstige winnaars te identificeren. Thema's die T. Rowe Price op de voet volgt, zijn onder meer het zoeken naar de beste groeikansen in China die sterker uit de economische neergang zullen komen. Voorbeelden zijn online recruitment, exploitanten van winkelcentra en hotelketens. 
 
Daarnaast ziet de Amerikaanse vermogensbeheerder ook volop mogelijkheden in bedrijven die het ondanks het zwakke macroklimaat goed doen, zoals auto-onderdelen en industriële bedrijven die te maken hebben met energietransitie, scheepsbouw en olievelddiensten. 
 
Nu er meer zicht is op het covid-beleid en de vastgoedmarkt in 2023, verwacht Zheng dat diverse binnenlandse sectoren, waaronder de niet-essentiële consumptie, de zakelijke dienstverlening en de reclame, richting de tweede helft van het jaar zullen versnellen. Dit zijn sectoren waar doorgaans bedrijven met zeer sterke bedrijfsmodellen actief zijn. In deze sectoren zullen meer aantrekkelijke kansen te vinden zijn naarmate de economie verbetert.