MFS: Fed zal rente met 75 bps verhogen, markt wacht op hints over toekomst

MFS: Fed zal rente met 75 bps verhogen, markt wacht op hints over toekomst

Interest Rates Fed
Rente (01)

Dat de Federal Reserve vandaag de rente met 75 basispunten gaat verhogen staat wel vast. De echte vraag is: geeft de Fed ook een seintje over een renteverhoging in december?, stelt hoofdeconoom Erik Weisman van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS.

 “Nog eens 75 basispunten in deze laatste maand van het jaar zou namelijk betekenen dat de Fed voorlopig nog niet klaar is met de rentecyclus. Maar 50 basispunten zou een teken zijn dat de Fed meer stapsgewijs gaat handelen en de route naar het eindtarief, oftewel omslagpunt, duidelijker wordt.”

Als het de traditionele 12 tot 18 maanden duurt voordat de renteverhogingen leiden tot een afnemende inflatie, zullen we in die periode waarschijnlijk een recessie in worden geduwd. Die recessie kan desondanks nog even op zich laten wachten. De economische krimp in de Verenigde Staten is op verschillende vlakken te zien, maar de sterke werkgelegenheid en sterke balansen in de private sector blijven aanhouden ondanks de aggresieve renteverhogingen eerder dit jaar.

Gezien die sterke factoren is het de vraag wanneer die vertraging echt zal doorzeten, en of beleggers en politici het geduld hebben om te wachten tot het tij weer omslaat? De locomotief kan nog ontsporen, terwijl ze in de bar drankjes blijven schenken en er in de kombuis nog gedanst wordt.