DWS: Duitse inflatie van boven 12% is zeer goed denkbaar

DWS: Duitse inflatie van boven 12% is zeer goed denkbaar

Inflation Germany
Duitse vlag.jpg

De machtige Duitse vakbond IG Metall eist bij de komende loononderhandelingen voor bijna 4 miljoen werknemers een loonsverhoging van 8%, en de vakbond voor de dienstensector Verdi wil zelfs 10,5% voor 2,5 miljoen werknemers. Als deze loonstijgingen begin volgend jaar worden doorgevoerd, is het volgens econoom Johannes Müller van  vermogensbeheerder DWS nog maar de vraag of de Duitse inflatie de piek heeft bereikt.

“In september kwam de inflatie in de dubbele cijfers terecht; de consumentenprijzen stegen met 10%. Ik denk niet dat dit het eindpunt is. Een inflatie van meer dan 12% is goed denkbaar omdat de prijzen van aardgas en elektriciteit niet langer de enige oorzaak zijn. We kunnen er niet omheen dat het hele productenmandje duurder is geworden."

Volgens Müller brengt het geplande plafond voor de elektriciteits- en gasprijzen dat in Duitsland in maart 2023 van kracht wordt, zowel het verloop van de inflatie als de meting ervan, aan het wankelen. “Door het ingrijpen van de regering, zal het Duitse bureau voor de statistiek komend jaar bevraagd worden over hoe het de inflatie precies berekent.” Müller verwacht dat de maatregel de inflatie tegen eind 2023 met ten minste één procentpunt meer doet dalen. “Dit zal de markten, consumenten en bedrijven slechts in zeer beperkte mate troost geven.”  

Uit de Grafiek van de Week blijkt dat het bedrijfsleven zich aanhoudend zorgen maakt over de inflatievooruitzichten. Müller: “De inkoopmanagersindex, die een goede voorspellende rol had in het verleden, geeft aan dat de prijzen hoog blijven. De grafiek laat zien dat de Duitse inflatie naar verwachting niet afneemt.” 

21102022 DWS

In de VS is de situatie heel anders, analyseert Müller, omdat daar de prijscomponent van de inkoopmanagersindex (PMI) sinds juli in zeer hoog tempo daalt. Ook de inflatie van de consumentenuitgaven (PCE), waaraan de Fed bijzonder veel waarde hecht, lijkt volgens Müller al enkele maanden van de opwaartse trend af te wijken.

“Het is onwaarschijnlijk dat dit voldoende is om de Fed ervan te weerhouden de rente nog verder te verhogen; het absolute inflatieniveau is daarvoor nog steeds veel te hoog. De eind vorige week gerapporteerde CPI-cijfers (8,2% jaar-op-jaar stijging na de 8,3% van de maand ervoor) helpen ook. Toch is de dalende trend in de prijscomponent van de  PMI een belangrijke voorwaarde voor de Fed om zich meer dovish te kunnen opstellen.”