Northern Trust AM/Flexshares: Volatiele aandelenomgeving luidt keerpunt in voor smart beta ETF’s

Northern Trust AM/Flexshares: Volatiele aandelenomgeving luidt keerpunt in voor smart beta ETF’s

ETFs
Koersen.jpg

Smart beta ETF’s kunnen beleggers een snelle en voordelige manier bieden om hun portefeuilles te wapenen tegen de effecten van hoge inflatie en de mogelijke recessie die in het verschiet ligt. “In de huidige economische omgeving zijn smart beta strategieën zeer bruikbaar”, aldus Marie Dzanis, hoofd vermogensbeheer in EMEA voor Northern Trust Asset Management en ETF-tak Flexshares. “Wij zien aantrekkelijke groeikansen, vooral in de institutionele markt.”

De belangstelling voor ‘smart beta’ kan zelfs een kantelpunt hebben bereikt, vervolgt ze. "Deze strategieën helpen portefeuilles van pensioenfondsen toekomstbestendig te maken, vooral als de nadruk ook steeds meer op ESG komt te liggen.” Bij smart beta draait het net als bij duurzaamheid om bepaalde factoren, of kenmerken, waarbij het doel is het behalen van extra rendement of het verminderen van neerwaarts risico.

Onverminderd hoge vraag

Dit factorbeleggen bestaat al enige tijd, maar producten die de voordelen ervan proberen te plukken zijn sinds de kredietcrisis sterk geëvalueerd. Dit zorgt ervoor dat ondanks de dalende aandelenmarkten de vraag naar smart bèta ETF’s dit jaar onverminderd hoog is, zo blijkt uit gegevens van onderzoeks- en adviesbureau ETFGI. Smart beta ETF’s wereldwijd (en andere exchange traded products) zagen in de eerste helft van 2022 een netto-instroom van $84,57 miljard, het op één na hoogste niveau ooit.

Smart beta ETF's bieden liquide, transparante toegang tot geavanceerde beleggingsoplossingen die gemakkelijk verhandelbaar zijn, legt Dzanis uit. “Dit is ook belangrijk voor de due diligence processen van pensioenfondsen, zelfs als het een transitie of tijdelijke oplossing betreft. ETF’s zijn in dergelijke situaties een uitstekend instrument.”

De beste factoren voor deze omgeving

Smart bèta ETF’s worden actief beheerd en verschillen dus van ‘plain vanilla’ marktkapitaalgewogen indexproducten. Ze hebben een bepaalde ‘tilt’ of specifiek thema waarmee ze op risicopremies jagen. Niet alle factoren zijn echter uit hetzelfde hout gesneden, zegt Dzanis. “Bepaalde factoren genereren een beter en consistenter rendement. Het extra rendement van specifieke factoren hangt onder meer af van de marktomgeving.”

In tijden van hogere volatiliteit en inflatie zijn ‘low-vol’, kwaliteit en dividend de te prefereren factoren, blijkt uit een recente analyse van Flexshares, de ETF-tak van Northern Trust AM. Een toenemend aantal beleggers beseft dat factoren het effect van cycliciteit op aandelenportefeuilles kunnen helpen verzachten, vooral in Europa waar men zich schrapt zet voor economisch zware tijden.

Asset allocatie

“De onzekerheid rond inflatie en volatiliteit zal op de middellange termijn waarschijnlijk aanhouden vanwege geopolitieke risico's en de energiecrisis”, verwacht Dzanis. "En in Europa, waar de rente van negatief naar positief terrein verschuift, verandert iedereen zijn allocaties, wat gunstig is voor smart beta en ESG-integratie.”

De vraag naar smart beta ETF’s onder tussenpersonen en wealth managers neemt ook toe, vervolgt ze. “Dit kanaal zal naar verwachting exponentieel groeien dankzij de enorme vermogensverschuiving naar jongere generaties. Platforms met toegang tot deze groep beleggers zien veel meer vraag naar smart beta strategieën.”

Communicatiekloof

Hoe verschillende generaties denken over beleggen verschilt echter sterk, zegt Dzanis. “Zelfs pensioenfondsen die verantwoordelijk zijn voor de fiduciaire selectie van beleggingen moeten kunnen uitleggen hoe ze worden gebruikt. De eindbelegger moet begrijpen wat hij krijgt en waarom. Pensioenfondsen vragen daarom onze hulp bij het uitleggen van sommige van deze concepten.”

Dzanis spreekt van een ‘enorme communicatiekloof’ in de beleggingssector. “De gemiddelde leeftijd van een CIO is 59 jaar, in veel gevallen tweemaal de leeftijd van de eindklant. De beleggingsoplossingen die nodig zijn moeten gefaciliteerd worden door een open dialoog met een tussenpersoon die deze kloof begrijpt en een breder perspectief heeft. Met perspectieven op generatietrends en het aanbieden van research en educatie, denken wij als Flexshares hier ons steentje aan bij te dragen.”