Ebury: Rally dollar gestopt, markten steeds volatieler

Ebury: Rally dollar gestopt, markten steeds volatieler

Currency
valuta 4.jpg

Door  Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury

Het was opnieuw een onvoorstelbare week voor de valutamarkten: vele valuta bereikten nieuwe dieptepunten en de volatiliteit was op bepaalde momenten groter dan in vele jaren.

De aanhoudende rally van de Amerikaanse dollar, waarin woensdag voor de afgelopen twintig jaar een nieuw record werd neergezet, stopte in de tweede helft van de week. De inflatiecijfers voor de eurozone waren opnieuw een opwaartse verrassing. Dit was goed voor de gemeenschappelijke munt, want beleggers zetten er nog eens extra op in dat de Europese centrale Bank de rente bij de bijeenkomst van oktober opnieuw met 75 basispunten gaat verhogen. Ook het Britse pond, dat maandag een historisch dieptepunt ten opzichte van de dollar had bereikt, herstelde zich flink toen de Bank of England de Britse obligatiemarkten te hulp schoot. Die waren van slag na de bekendmaking van de begrotingsplannen van de regering.
 
De meeste valuta uit opkomende markten wisten in de tweede helft van de week eveneens terrein te winnen ten opzichte van de dollar. De Chinese yuan liep daarbij – na een mondelinge interventie van de Volksbank van China – voorop met een rebound vanaf historische dieptepunten. De koersen van een aantal grote valuta en valuta uit opkomende markten waren vorige week volatieler dan in vele jaren. Dit gold onder meer voor de euro en het pond, waarvan de impliciete volatiliteit voor de komende zes maanden naar de hoogste stand in respectievelijk 10 en 13 jaar sprong.
 
Beleggers zetten zich nu schrap voor alweer een paar hectische dagen op de financiële markten, want er worden deze week belangrijke macro-economische cijfers gepubliceerd. Wij zijn vooral benieuwd naar de herziene PMI-cijfers voor de G3-economieën (maandag en woensdag), en natuurlijk ook naar het rapport over de niet-agrarische banen (nonfarm payroll report) van september in de VS. In het VK zal de meeste aandacht uitgaan naar premier Truss en haar minister van Financiën Kwarteng, die waarschijnlijk opnieuw onder zware druk komen te staan om een aantal omstreden beleidswijzigingen terug te draaien.
 
Belangrijke valuta in detail
 
EUR
 
De positie van de euro werd vorige week ten opzichte van de meeste valuta versterkt door de inflatiecijfers voor de eurozone. Die waren een forse opwaartse verrassing en liepen in september voor het eerst in de dubbele cijfers. Anders dan in de VS zijn er in de Unie nog geen aanwijzingen dat de inflatiedruk zijn hoogste punt heeft bereikt. Dit versterkt onze opvatting dat de Europese Centrale Bank nog steeds achterloopt op de curve en men de rente nog onvoldoende heeft verhoogd. In de EU zal het beleid tot in 2023 veel sterker moeten worden aangescherpt dan in de VS. Dit is op de middellange termijn ‘bullish’ voor de euro.
 
De belangrijkste gebeurtenis voor de gemeenschappelijke munt wordt de volgende bijeenkomst van de ECB later deze maand. Een renteverhoging van 75 basispunten is op de swapmarkten nu volledig ingeprijsd, en als de tussentijdse economische cijfers hoger zijn dan verwacht, moet rekening worden gehouden met een verhoging van een volledig procent.
 
GBP
 
Na de recente begrotingsvoorstellen van de regering maakte het Britse pond steeds weer wilde bewegingen. De munt gedroeg zich als een valuta uit een opkomende markt die in de problemen zit. Toch leverde het pond vorige week uiteindelijk de beste prestatie van de G10. Beleggers lieten zich leiden door het nieuws dat de Bank of England van plan is zijn reserves in te zetten om tot eind oktober onbeperkte hoeveelheden Britse staatsobligaties op te kopen, met de bedoeling de obligatiemarkt tot rust te brengen.
 
Het is de vraag of deze interventie een bodem onder de koers van het pond zal leggen, of alleen een korte adempauze zal opleveren. De Bank of England heeft al laten weten dat men waarschijnlijk niet voor een noodverhoging van de rente zal kiezen. Een rechtstreekse FX-interventie is volgens ons niet mogelijk, want het VK heeft onvoldoende internationale reserves (minder dan twee maanden import). Tenzij belastingverlagingen ongedaan worden gemaakt – en dat lijkt niet te gaan gebeuren – is het pond mogelijk nog niet uit de gevarenzone.
 
USD
 
Het macro-economische nieuws uit de VS was grotendeels ‘bullish’ voor de dollar: het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen was flink gedaald en de groei van de woningverkopen en de consumentenbestedingen was sterker dan verwacht. De index van de Amerikaanse dollar daalde wel een stukje ten opzichte van zijn hoogste niveau in twintig jaar. Wellicht werd winst genomen en werden aan het einde van de maand de portefeuilles herschikt.
 
Het rapport over de niet-agrarische banen (nonfarm payrolls report) wordt vrijdag de belangrijkste gebeurtenis in de Amerikaanse handelsweek. De markten verwachten opnieuw een stabiele maand met banenwinst en een positieve groei van de nominale inkomens. Daarnaast zullen aan het begin van de week enkele leden van de Fed (Williams, George, Barkin e.a.) in het openbaar spreken. Wij willen vooral graag weten hoe zij over de recente stabilisatie van de Amerikaanse inflatiecijfers denken en welke gevolgen dit bij de bijeenkomst van het FOMC in november zal hebben voor de omvang van de volgende renteverhoging.