M&G: Grote risico's op korte termijn voor Europese aandelen

 -

M&G: Grote risico's op korte termijn voor Europese aandelen

Equity Europe
Eurozone.jpg

De Europese aandelenmarkt is dan wel goedkoper dan die in de Verenigde Staten, maar de risico's op de korte termijn zijn nog altijd groot. Dit zegt Fabiana Fedeli, aandelen- en multi-assetstrateeg bij de Britse vermogensbeheerder M&G, in een korte analyse op de beide markten.

Ondanks dat Europese aandelen een zwakkere periode achter de rug hebben, blijven we op onze hoede. De Europese markt is momenteel goedkoper dan de Amerikaanse, maar de hoge gasprijzen en eventuele energie-rantsionering vormen een groot risico. Op de lange termijn kunnen Europese aandelen mooie resultaten opleveren, maar op de korte termijn is de kans op downgrades en een afzwakkende euro te groot.

De Amerikaanse technologiesector heeft het zwaar gehad dit jaar: de NASDAQ daalde met 25%. Natuurlijk zijn er genoeg mogelijkheden, maar we moeten kritisch zijn. We zijn voorzichtig met bedrijven waarvan niet duidelijk is hoe de winstontwikkeling zal zijn, bedrijven die nog kapitaal nodig hebben en cyclische tech-bedrijven. Mogelijkheden zien we in enterprise-oplossingen, software en datacentra.

Door de oorlog in Oekraïne wordt momenteel weer meer steenkool gebruikt, wat op de korte termijn erg slecht is voor het milieu. Toch denken we dat de oorlog op de langere termijn de transitie naar netto-nul kan doen versnellen. Als vermogensbeheerder kijken we het liefst naar de thema’s met een verre horizon, met een focus op een ecosysteem met weinig CO2-uitstoot. We kijken niet alleen naar bedrijven in hernieuwbare energie, maar ook naar bedrijven die zelf steeds meer gebruik maken van duurzame energie, of die stappen zetten in hun energie-efficiëntie.

Ad