Columbia Threadneedle: Pensioenfondsen die het kunnen, moeten risicovoller beleggen

Columbia Threadneedle: Pensioenfondsen die het kunnen, moeten risicovoller beleggen

Pensionfunds
Pensioen (04) sparen geld

De vooruitzichten voor de financiële markten zijn volatiel en onzeker, maar ondanks de geopolitieke spanningen en het recessiegevaar, zijn de verwachte rendementen voor alle beleggingscategorieën aanzienlijk gestegen vergeleken met een jaar geleden. Dat zegt Jitzes Noorman, Delegated CIO en beleggingsstrateeg bij Columbia Threadneedle in zijn beleggingsnota ‘Recessie, fragmentatie en onzekerheid'.

Volgens Noorman zijn hogere startrentes en hogere start dividend yields, in combinatie met lagere waarderingen (lagere aandelenkoersen en hogere spreads) de voornaamste verklaring. Maar, zegt Noorman, “het gaat hier om nominale rendementen. Gecorrigeerd voor de toegenomen inflatieverwachtingen is er in reële termen lang niet in alle gevallen sprake van hogere verwachte rendementen.”

Net als in voorgaande jaren worden de hoogste rendementen verwacht op aandelen in opkomende markten en krijgen staatsobligaties de laagste, weliswaar een positief verwacht rendement. “Met name risicovolle obligaties - de verliezers van afgelopen jaar- kennen dit jaar een aantrekkelijke rendement/risico-verhouding. Ook commodities en catastrofe-obligaties scoren dit jaar goed in ons CMA-model (Capital Market Assumption).”

Noorman voerde daarnaast verschillende scenarioanalyses uit wat er kan gebeuren als de inflatie hoog blijft, de groei achterblijft of een combinatie van beide: stagflatie zijn intrede doet. “In het hoge-inflatiescenario presteren commodities goed, gevolgd door inflatie-geïndexeerde obligaties, maar ook ‘absolute return’ categorieën zoals deposito’s, catastrofe-obligaties en hedge fondsen. In het lagegroeiscenario presteren nominale staatsobligaties met een lange looptijd relatief goed. Een belangrijke constatering is dat op lange termijn het nagenoeg niet mogelijk is om het rendement te beschermen tegen een daling van reële rentes en reële inkomsten, omdat op lange termijn inkomsten de initiële koerseffecten domineren. Beleggingsrendementen zijn dan uiteindelijk een reflectie van lagere reële inkomsten.”

Op korte termijn bieden positieve koerseffecten op obligaties bescherming, zegt Noorman. “Maar op lange termijn resteert voornamelijk maar één oplossing: het lagere rendement compenseren door risicovoller te beleggen. Daarvoor moet er natuurlijk wel ruimte te zijn in het risicobudget.”