BlackRock: Recorduitstroom grondstoffen-ETFs in juli

BlackRock: Recorduitstroom grondstoffen-ETFs in juli

ETFs
Koersgrafiek (08) koers pijl omlaag daling crisis

In de laatste week van juni hebben ETFs nog een snelle eindsprint gemaakt, waardoor de maand werd afgesloten met een totale wereldwijde instroom van $ 44,2 miljard. Dat blijkt uit het maandelijkse ETF-rapport van vermogensbeheerder BlackRock. De grootste bijdrage kwam van fixed income-ETFs, terwijl grondstoffen-ETFs juist een recorduitstroom voor de kiezen kregen.

Er ging in juli heel wat minder geld naar Amerikaanse aandelen-ETFs ($ 12,4 miljard tegenover $ 25,9 in juni). Dat drukte zwaar op de wereldwijde instroom naar aandelen-ETFs, die uitkwam op een schamele $ 17 miljard.

De populairste sectoren blijven de zorg ($ 2,6 miljard) en tech ($ 1,2 miljard), terwijl energie-, industrie- en materialen-ETFs voor de derde maand op rij een uitstroom lieten zien (respectievelijk $ - 2,7 miljard, $ - 0,7miljard en $ - 1,4 miljard).

Beleggers stopten hun geld liever in fixed income-ETFs: de instroom kwam na een slechte junimaand ($ 3,2 miljard) in juli uit op $ 32,5 miljard. Het meest werd uitgegeven aan obligatie-ETFs, waar $ 13,8 miljard naartoe ging. Amerikaanse investment grade-ETFs waren met een instroom van $ 7,7 miljard nog steeds het populairst, maar Europese IG-ETFs beleefden met een totale instroom van $ 2,2 miljard hun beste maand sinds april 2020.

De grote verliezer van juli waren goederen-ETFs, die met een uitstroom van $ 11,2 miljard hun slechtste maand ooit hadden. Beleggers wilden voornamelijk af van hun brede goederen-ETFs (met  $ - 4,2 miljard eveneens een recorduitstroom), maar verkochten ook en masse hun goud-ETFs ($ - 4,3 miljard).