Schroders: Private investeringen jagen energietransitie aan en bieden een veilig, inflatiegerelateerd rendement

Schroders: Private investeringen jagen energietransitie aan en bieden een veilig, inflatiegerelateerd rendement

Private Equity Energy Transition
Duurzaam (20) groei investeren beleggen

Investeren in hernieuwbare energiebronnen is niet alleen goed voor de planeet, het biedt ook beleggingen met een lange looptijd en veilige, aan de inflatie gekoppelde, inkomsten, schrijft Richard Nourse van Schroders Greencoat.

Het thema energiezekerheid staat door de inval van Rusland in Oekraïne ineens prominent op de agenda. Landen moeten versneld op zoek naar vervanging voor Russisch gas. Maar het verhaal is wel wat genuanceerder. Door de klimaatdoelstellingen was het al onvermijdelijk dat gas vervangen moet worden door hernieuwbare energiebronnen. De invasie heeft echter een nieuwe urgentie gecreëerd en trekt de maatregelen naar voren.
 
Oplossingen voor het trilemma verschillen per land
 
Elk land dat zich inzet voor netto-nul-uitstoot zoekt naar oplossingen voor het trilemma. Men wil de CO2-uittoot terugdringen, terwijl energiezekerheid geboden wordt en de omschakeling gebeurt op een manier die betaalbaar is voor de bevolking en de industrie in dat land.  
 
Verschillende landen zullen verschillende routes volgen, afhankelijk van hun energieverbruik, hun zon- en windbronnen en geografische bijzonderheden. In Spanje is een kilowattuur zonne-elektriciteit ongeveer de helft goedkoper dan in het VK, omdat Spanje twee keer zo veel zon krijgt. Het heeft ook grote open ruimten en een uitstekende windvoorraad, dus er zal waarschijnlijk veel meer wind op land zijn. In New Mexico ligt de piekvraag naar energie 's middags in de zomer, waardoor zonne-energie en batterijen een duidelijke keuze zijn. Aan de kust in Texas maken de oceaanwinden 's morgens en 's avonds het een ideale locatie voor goedkope waterstofproductie. Frankrijk zal in de nabije toekomst afhankelijk blijven van kernenergie.
 
Teruggrijpen op steenkool werkt vertragend
 
Volgens de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry bestaat het risico dat het afstappen van Russisch gas in sommige landen tot een teruggrijpen op steenkool kan leiden. Zo zal de uitfasering van steenkool in Duitsland nu wat langer duren, omdat de vervanging van het relatief goedkope Russische gas door het duurdere LNG uit Qatar of de VS vertraagd wordt. Een ander voorbeeld is Japan. Naast steenkool zal Japan waarschijnlijk ook langetermijnovereenkomsten voor de levering van LNG moeten sluiten.
 
Vraag naar duurzame investeringen groeit
 
De financiële voordelen van duurzame energie-infrastructuur in het huidige klimaat zijn duidelijk. Er zal veel vraag zijn naar beleggingen met een lange looptijd en aan de inflatie gekoppelde inkomsten, zoals hernieuwbare energiebronnen.  
 
Beleggen gaat nu over meer dan alleen financiën. We staan nog aan het begin van wat een lange weg zal zijn om een groen financieel systeem te creëren in Europa en daarbuiten. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld heeft de regering in haar routekaart voor duurzaam beleggen drie fasen uitgezet: informeren, handelen en schakelen. De economie bevindt zich nog steeds grotendeels in fase één. Nourse verwacht dat de volgende fasen nog meer kapitaal zullen aantrekken voor groene investeringen.